Teplý podzim svádí řidiče k opomenutí výměny letních pneumatik za zimní. Kdy je nutné je na autě mít?

2. listopad 2023 10:25

Až na poslední chvíli letos nechává řada řidičů výměnu letních pneumatik za zimní. Přezouvání aut oddalují hlavně kvůli teplému podzimu. V případě příchodu zimního počasí jim už ale od začátku listopadu hrozí za jízdu na letních gumách až dvoutisícová bloková pokuta.

Příchod zimní sezony pociťují třeba i v pneuservisu nedaleko centra Olomouce. Na přezutí kol se teď zákazníci objednávají každou chvíli. Obsazeno tu mají na týden dopředu. „Pořád máme hromadu objednávek i na další týdny. Zvedáky jsou pořád obsazené,“ říká technik Jan Šmiřák.

Kvůli teplému podzimu podle něj řidiči letos přezouvání více oddalují. Třeba jako pan Michal. „Vzpomněl jsem si na to vlastně náhodou. Někam jsem jel a říkal jsem si, že už asi bude zima, ale zatím o sobě nedává moc znát,“ usmívá se.

Dle § 40a zákona 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu) má řidič povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března v případě, že: je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Podobně jako v jiných pneuservisech i tady kvůli rostoucím nákladům meziročně mírně zdražili. Snaha ušetřit a přezouvat kola svépomocí se ale nemusí vždy vyplatit. „Protože je potřeba pneumatiky a celá kola vyvážit. Při přezouvání se dá navíc zkontrolovat, jestli není něco špatného na nápravě,“ uvádí majitel servisu Oldřich Oščádal.

Řidiči by s příchodem zimního období měli počítat nejen se zhoršenými podmínkami na silnicích, ale taky s namátkovými kontrolami. Policisté s nimi začínají právě od listopadu.

Při přezouvání se dá navíc zkontrolovat, jestli není něco špatného na nápravě.
Oldřich Oščádal, majitel pneuservisu

„Policisté se při kontrolách zaměří zejména na použití zimních pneumatik, zda nejsou na vozidle nečistoty, sníh či námraza, které zabraňují řidiči ve výhledu, a v neposlední řadě led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích,“ připomíná policejní preventista Ladislav Jílek. A doplňuje, že v zimě by v autech neměla chybět ani škrabka na led nebo smetáček. Vhod můžou přijít i startovací kabely.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio