Tereza Zavadilová: Už i ropa zdivočela

17. únor 2021

Že se loni v dubnu, v celosvětové panice z pandemie, cena ropy propadla dokonce do záporu, na to už se skoro zapomnělo. Není divu, cena této komodity se vrací na předkrizové hodnoty – jen za poslední měsíc ropa zdražila o deset dolarů za barel a blíží se hranici 65 dolarů. Podobně jako u ceny ostatních komodit, psychologickým důvodem k poslednímu skokovému zvýšení cen je především optimistický výhled do budoucnosti.

V Evropě to zatím příliš dobře nevypadá, ale pandemie leckde polevuje, především díky o něco povedenějšímu očkování, než zažíváme na starém kontinentě.

Obchodníci mají také euforii z obřích stimulačních balíčků. Dvoubilionová pobídka na podporu americké ekonomiky dává naději, že podniky začnou více vyrábět a budou ropu potřebovat.

Plus značnou část růstu ceny má na svědomí spekulace – většina investorů nekupuje kontrakty na ropu či měď kvůli tomu, že by si je vážně chtěla koupit, ale čistě proto, že chce na vývoji cen vydělat. 

Čtěte také

Za růstem cen surovin není jen zvýšená poptávka, ale také omezená nabídka. Ropný kartel OPEC už na začátku pandemie dramaticky seškrtal produkci, aby zabránil cenovému zhroucení trhu s ropou, a drží ji nadále nízko. Odbytu pomohla také neobvykle tuhá zima.

Co se týče nabídky ostatních surovin, tu omezují potíže v těžbě i dopravě způsobené koronakrizí. Vypadá to tedy, že na rozdíl od kryptoměn či některých akcií má alespoň část růstu ceny komodit na dnešní dobu ještě celkem racionální základ. 

Kovy mají lepší budoucnost

Analytici odhadují, že už příští rok by se mohla cena ropy dostat nad sto dolarů. Současné dění je prý navíc začátkem takzvaného komoditního supercyklu, tedy dlouhodobého růstu cen, jaký suroviny zažily v první dekádě nového tisíciletí po vstupu Číny na globální trh.

Čtěte také

Od posledního loňského čtvrtletí dosud vzrostla hodnota komodit měřená indexem Bloombergu skoro o pětinu. Měď je na osmiletém maximu, o 50 procent za rok vzrostly ceny stříbra, železa o 70 procent.

Kovy podle analytiků mají před sebou zářivější budoucnost než ropa – pomáhat jim bude poptávka tažená přechodem na zelenou energii. Rozmach elektromobilů táhne vzhůru takzvané bateriové kovy, jako je kobalt, nikl či lithium. 

Vysoké ceny paliv a surovin vedou obecně ke zdražování řady zboží a služeb. České firmy a spotřebitelé mají teď celkem výhodu – dopad vysoké hodnoty ropy a ostatních komodit na ceny totiž brzdí silná koruna. Ta je vůči dolaru nyní nejdražší za skoro tři roky.

A vysoký kurz udržela překvapivě i poté, co vláda na letošek ohlásila plán hospodařit s nejhorším schodkem státního rozpočtu v historii. Aspoň nějaké štěstí v tom všem neštěstí. 

Autorka je ekonomická novinářka

Spustit audio