Terminus a jeho rytmus, Hanč s Vrbatou aneb Slzy ošlehaných mužů

14. leden 2014

Hlavním hostem úterní Čajovny bude herec a režisér Marek Němec. V rozhovoru především představí svou inscenaci hry Marka O'Rowea Terminus, kterou nazkoušel v Divadle v Celetné.

"Tři monology ze současného Dublinu. Drsné příběhy, zpočátku realistické, později jimi začínají prostupovat démoni a andělé," píše se na webu scény o textu ve výborném překladu Ester Žantovské, který "rytmicky připomíná rap (hiphop), což dodává příběhu spád a udržuje diváka přirozeně v toku děje."

"V první řadě je to herecky velice silná inscenace (úlisný i démonický Ladislav Hampl určitě nejlepší, jakého jsem ho kdy viděl, ale skvělé a přesně na hranici patosu a nadsázky jsou i dámy Alena Doláková a Barbora Lukešová), ale zároveň Němec pozoruhodným způsobem pracuje s prostorem (mimo jiné s velkou točnou), s civilně-necivilní výtvarnou stylizací a s kombinacemi hudby a ticha," ocenil zmíněný kus na stránce nadivadlo.blogspot.cz kritik Michal Zahálka.

Dalším tématem pořadu budou výrazné role, které Marek Němec ztvárnil v posledních letech. Jednou z nich je postava Já v Klubu rváčů. Adaptaci slavné knihy Chucka Palahniuka má od roku 2008 na svém repertoáru Činoherní studio v Ústí nad Labem. V pražském Divadle v Dlouhé je pak Němec k vidění v dramatu Paula Claudela Polední úděl. Za Mesu získal nominaci na Cenu Alfréda Radoka v kategorii mužský herecký výkon.

Herec Marek Němec

V druhé části vysílání pak přijde herec, performer, režisér a člen divadla VOSTO5 Ondřej Cihlář. Promluví o Slzách ošlehaných mužů, které uvedl ve Studiu Ypsilon. V představení o vynikajícím českém lyžaři Bohumilu Hančovi a jeho kamarádovi Václavu Vrbatovi na jevišti zkombinoval několik herců s loutkami.

ČRo Vltava, 14. ledna od 19 hodin

autor: krs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.