Těším se na českou hromadnou dopravu, hůř si budu zvykat na kuřáky, přiznává končící zpravodaj v USA Jan Kaliba

Natáčel reportáže od Aljašky po Floridu a prožil ve Spojených státech šest docela turbulentních a událostmi nabitých let. Jan Kaliba se z postu zahraničního zpravodaje v USA vrací do Čech. V čem ho inspirují původní obyvatelé Severní Ameriky a jaká práce ho čeká po návratu do Čech? Poslechněte si rozhovor.

Manželé Kalibovi přijeli do Spojených států s tříměsíční dcerou, krátce na to se jim narodil syn. Co bylo na výchově daleko od domova a rodiny nejtěžší? „Vzdálenost od babiček a dědečků byla samozřejmě problém. Ale našli jsme si tady takovou adoptivní babičku, sousedku z ulice. Na naše děti dlouho trpělivě mluvila během covidového lockdownu, až jí po několika měsících začaly anglicky i odpovídat. Takže vlastně rozmluvila naše děti v angličtině,“ vypráví Jan Kaliba.

Čtěte také

Do Čech se reportér těší na veřejnou dopravu. „Tady je v podstatě v mnoha situacích nepoužitelná. Člověk je opravdu na autu hodně závislý, anebo tráví mnohem víc času, než by trávil v Evropě, ve vlacích a podobně,“ popisuje.

„Na druhou stranu tady třeba člověk skoro necítí kouř cigaret. Při jedné dovolené v Česku se mě dcera ve čtyřech letech zeptala, co to mají ti lidé v puse. Uvědomil jsem si, že nikdy neviděla nikoho s cigaretou, protože tady je kuřáků obecně méně.“

Hurikány, spálená města i mizící ostrov

Čtěte také

Po návratu do Čech se Jan Kaliba vrátí do Českého rozhlasu na nově vzniklou pozici zpravodaje pro klima. „Taková pozice je ve velkých světových médiích běžná. V některých mají i celé klimatické redakce. To samozřejmě v podmínkách Českého rozhlasu není v tuto chvíli možné, ale chceme více systematizovat téma klimatu, které se samozřejmě prolíná a týká se všech oblastí života,“ vysvětluje.

Sám zažil v Severní America drastické následky globálního oteplování a změny klimatu. „Viděl jsem spáleniště, v podstatě celá spálená města. Viděl jsem, co dovedou sílící hurikány. Viděl jsem potápějící se ostrov. Viděl jsem největší vodní nádrž ve Spojených státech, ve které za posledních 20 let poklesla hladina o 50 výškových metrů. To jsou konkrétní projevy, které když člověk vidí, nenechají ho chladným,“ dodává.

Dalšími tématy, kterými se Jan ve svých reportážích a živých vstupech poměrně často věnoval, byly rasismus, sociální nerovnost a utlačování menšin. Na začátku roku 2019 se třeba přímo ve Washingtonu vydal na manifestaci domorodých obyvatel, tedy amerických indiánů. 

Čtěte také

„Místní obyvatelé jsou tady samozřejmě především ti původní obyvatelé USA. Pokud jde o vnímání té přistěhovalecké části společnosti, která je samozřejmě v dnešní době většinová a také je to s původním obyvatelstvem promíchané, myslím si, že tam žádný zásadní posun nevidíme. Do velké míry jsou to tady ve Spojených státech stále druhořadí lidé, kteří si snaží udržovat ten svůj původní způsob života,“ popisuje Jan Kaliba.

,Události mě hodily do vody‘

Hned zkraje svého působení referoval Jan Kaliba o nejhorší masové střelbě v historii země na koncertu v Las Vegas. „Stalo se to několik hodin potom, co jsem tu přistál už nastálo, takže jsem opravdu ani nevybalil kufr a letěl jsem do Las Vegas,“ vzpomíná.

Později během svého života ve Washingtonu byl svědkem dvou impeachmentů i útoku příznivců Donalda Trumpa na Kapitol. Zažil covidový lockdown a řadu přírodních katastrof.

Jako vyvažování těžkých i tragických témat točil také odlehčené reportáže. Třeba o českých dudácích, kteří nadchli děti na základní škole v Memphisu.

autoři: Vojtěch Bidrman , agf
Spustit audio

Související