Testování pendlerů se firmám v kraji prodražuje. Chtějí po státu příspěvek

27. červenec 2020

Firmy v Moravskoslezském kraji si stěžují, že se jim prodražují testy pendlerům. Podle nařízení hygieniků je musejí mít pravidelně co dva týdny.

Patnáct zaměstnavatelů dnes proto jednalo s Krajskou hospodářskou komorou, která jim má pomoci vyjednat, aby stát na testy přispíval. Jeden test stojí 1800 korun. Jak upřesnila mluvčí komory Ilona Honusová, jednat chtějí také o frekvenci testů, jestli by nestačily jednou za měsíc.

„Hospodářská komora firmám slíbila, že se pokusí přes centrální Hospodářskou komoru v Praze tyto požadavky přednést a lobovat za to, aby firmám stát vyšel vstříc,“ dodala Honusová.

Čtěte také

Například ve společnosti Kovona Systém už náklady na testy od května přesáhly milion korun. Firma zaměstnává 900 lidí, z toho je 150 polských pendlerů. „Jednoznačně požadujeme, aby se stát podílel na testování. Je to státní nařízení, tak ať se k tomu stát postaví,“ uvedl vedoucí personalistiky a mezd ve společnosti Kovona Systém Radomír Mikoláš.

Firma od února nabrala 150 zaměstnanců kvůli velké zakázce pro svého největšího zákazníka, společnost IKEA. „Jenže polský zaměstnanec je teď pro nás prostě o 3000 korun měsíčně navíc,“ uvedl Mikoláš.

Personalistka Květuše Hrubá z bohumínské firmy Bonatrans pak upozornila na to, že další náklady navíc způsobuje to, že v průběhu testování a během čekání na výsledky zaměstnanci chybějí ve výrobě. „Jsou to dva dny, kdy zaměstnanec není v práci,“ uvedla Hrubá.

autor: Tomáš Pika | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související