„Tetky, co nedělají pletky“ vyrábí věci pro pacienty nemocnic a klienty Hospicu v Červeném Kostelci

11. prosinec 2023 10:48

Seniorky z Náchodska, které si říkají Tetky, co nedělají pletky, už tři roky háčkují a šijí nejrůznější věci pro lidi, kteří je potřebují. Letos už společně upletly nebo uháčkovaly 350 párů ponožek a ušily přes 200 povlaků na polštáře nebo třeba žínek na mytí. 

Jedna z místností bývalé školy nedaleko centra Police nad Metují. Právě tady, v Dřevěnce, jak památkově chráněné budově místní říkají, se seniorky pravidelně schází.

Čtěte také

V rohu místnosti ženy připravují věci, které už brzy poslouží klientům Hospice v Červeném Kostelci nebo pacientům náchodské nemocnice.

„Je to úžasné, když to třeba v nemocnici pacienti dostanou a vidíte, že je to váš výrobek. Je to takový povznášející pocit,“ usmívá se Věra Petrová a ukazuje mi ponožky, které upletla.

Vyrobit jeden pár jí trvá zhruba dvanáct hodin. „Ty jsou ze zbytků vlny, takové hodně barevné. Ty zbytky tam jsou prostě vidět.

Seniorky z Náchodska, které si říkají Tetky, co nedělají pletky, háčkují a pletou nejrůznější věci

Materiál na výrobu seniorky shánějí různě. Část z vlastních zásob, další pomocí charitativního bazaru, který samy organizují. Letos byl podle Dany Švecové už třetí. „A tam nám hodní lidé dodávají materiál ze svých zásob.

Čtěte také

Jen samotná hodnota materiálu letos upletených a uháčkovaných ponožek se dá počítat v desítkách tisíc korun, za látky je to podobné. A k tomu tisíce hodin práce.

Odměnou je seniorkám jen poděkování. Pomoc přesto považují za samozřejmou. „Celkově můžu říct, že nám to dělá radost, dodává Jiřina Hejnová.

Zástupci Oblastní nemocnice Náchod a Charity Červený Kostelec si výrobky šikovných seniorek postupně přebírají a předávají těm, kteří je nejvíc potřebují. Předáním letos vyrobených věcí ale aktivita skupiny seniorek nekončí. Pomáhat podle svých slov budou, dokud jim to síly dovolí.

Spustit audio

Související