Těžbu dřeva trénují na nejmodernějších světových simulátorech studenti lesnické akademie v Trutnově

8. duben 2024 08:38

Česká lesnická akademie v Trutnově otevřela nové výukové středisko. Učit se v něm budou operátoři, kteří obsluhují stroje pro těžbu a dopravu dřeva. Moderní centrum patří svou výbavou mezi nejlepší v Evropě. Speciální stroje tu velmi věrně simulují skutečnou těžbu dřeva v lese a skutečná práce v terénu by pak měla být pro budoucí lesníky jednodušší.

Čtěte také

Student 1. ročníku Daniel Brdička právě sedí za velmi moderním přístrojem. „Je to trenažér harvestoru.“

Na tomto speciálním přístroji si mohou studenti vybrat přímo jednotlivý terén a způsob práce. I zakázku, kterou je zapotřebí udělat. „Ano, je tu simulace terénu. Například s kameny, kdy musíte vše pokácet, aniž byste pilou zavadili o kámen.

Na dalším simulátoru sedí Matěj Bříza. „Zrovna procvičuji například probírku. Na jednu stranu dávám dřevo z břízy a pod kola stroje házím větve, abych pod ním neponičil terén. V naší třídě máme nyní každou středu věnovanou těmto trenažérům. Ale v dalších ročnících to bude určitě častěji.

Studenti lesnické akademie v Trutnově mohou trénovat těžbu dřeva v novém výukovém středisku

Škole se již podařilo získat deset kusů trenažérů, přičemž některé z nich patří k opravdové světové špičce. „Máme dva simulátory, které jsou nejmodernější na světě. Ty už jsou 3D, kde si student nasadí speciální brýle a ocitá se takřka v reálném prostoru. Pracuje na reálném stroji a v reálném porostu, vysvětluje ředitel školy Miloš Pochobradský.

Trenažéry jsou maximálně vytíženy

„Studenti tohoto oboru chodí do učebny odpoledne a chtějí tady být až do večera. Aby využili maximálně čas, říká Miloš Pochobradský.

Čtěte také

„Studenty stroje naučí zejména manuální ovládání. Dva joysticky, které studenti drží v levé a pravé ruce, mají dohromady asi 36 tlačítek. A oni se musí naučit pohybovat v lese perfektně s celou mašinou, protože když pak v lese se strojem jede, nesmí nic poškodit. Malé stromky, okolní kmeny. Musí se tedy doslova sžít s celým strojem.

Jaký je potom přechod z trenažéru do reálného stroje? „My teď budeme budovat takzvaný polygon. Protože chceme, ještě než půjdou studenti do lesa, aby tady, mezi uměle vytvořenou stezkou, jezdili, couvali, nakládali. Protože samozřejmě v reálu je to potom trochu jiné, dodává Miloš Pochobradský.

Česká lesnická akademie v Trutnově
má 165 letou tradici. Poskytuje střední vzdělání v oblasti lesnictví a ochrany přírody v učebních a maturitních oborech ukončených závěrečnou a maturitní zkouškou. Vyšší odborné lesnické vzdělání je ukončené absolutoriem. Jako jediná lesnická škola v České republice zajišťuje výuku operátorů těžebně dopravních strojů.

Cvičný polygon při České lesnické akademii v Trutnově by měl vyrůst během několika měsíců. A studenti by jej měli začít využívat ještě v letošním školním roce, nebo na začátku příštího.

Spustit audio

Související