Thomas Kulidakis: Ničivé požáry v Evropě a změna klimatu

10. srpen 2021

Ničivé požáry zachvátily Evropu. Nejen ji, ale zůstaňme na domácím kontinentu. Politici, část vědců a aktivistů přičítají extrémní řádění plamenů vlivu změny klimatu. Jiná část argumentuje, že požáry tady byly vždy a i nadále budou, tudíž je potřeba, aby byl státní mechanismus řádně připravený.

Charakteristické limity této debaty se ukázaly v Řecku, kam s řáděním ničivého živlu vyrazili pomáhat také čeští hasiči. Zatímco předseda vlády i vůdce nejsilnější opoziční strany v Řecku se shodli, že vliv změny klimatu je zásadní, organizace Greenpeace jim vzkázala, že udělali pro vypořádání se se změnou klimatu málo. Jinak řečeno, že se politici vymlouvají.

Čtěte také

Pro organizace typu Greenpeace je charakteristické, že narážejí na jednotlivé zákony a opatření, které v jejich očích chrání nedostatečně naše životní prostředí. V aktivistických očích činy politiků potvrzují, že plamenné projevy o boji a vypořádání se se změnou klimatu jsou jen velká slova bez skutečných činů.

Politici se mohou hájit, že dělají, co mohou. A změna kombinovaná s úsilím neposlat společnost symbolicky zpátky do jeskyní není možná přes noc.

Boj o životy

Mezi tímto velkým bojem o to, kdo dělá dost, nebo málo proti změně klimatu, kdo ji způsobuje, zdali člověk, nebo je to prostý přírodní cyklus, případně zda člověk změnu urychluje či ne – jsou občané v ohrožení, záchranné složky včetně hasičů a společnost sužovaná následky zmařených životů, škod na infrastruktuře, majetku, hospodářství.

Čtěte také

Právě reakce běžných lidí se ukázala určující pro každodenní život, který běží souběžně s debatami o velké ideje změny klimatu.

Zoufalí lidé si nejvíce stěžovali ve chvíli, kdy se zrovna v jejich místě nedostávalo letadel a vrtulníků, které by na obří ohniska shazovaly tuny vody. Příčina je prostá.

Zkrátka a dobře požárů na různých místech bylo a je moc, vzdušných sil je naproti tomu limitované množství. Muselo se přelétávat, upřednostňovat, respektovat povětrnostní podmínky i vedro, dodržovat technologické možnosti strojů. Pozemní jednotky, při všem hrdinském snažení, zvládaly jen udržet perimetr.

To znamená, že řešení je nasnadě. Změna klimatu je hmatatelná, větší sucho v části starého kontinentu, stejně tak jako větší srážky v jiných částech jsou stále častější. To je nepopiratelné.

Spolupracovník Českého rozhlasu v Řecku Thomas Kulidakis

Jakákoliv změna, pokud je ještě možná, je otázkou desetiletí. Pokud nepřijde zázrak záchrany novými technologiemi. Do té doby je potřeba více letadel, více vrtulníků, více záchranářů, více lodí na evakuaci, více přípravy nejen na požáry, ale také tornáda a povodně, které se bohužel týkají i České republiky.

K tomu nezbývá než doufat, že právě technologický rozvoj umožní uživit miliardy lidí, zvyšovat životní úroveň a zároveň nezničit planetu Zemi. Protože jinou planetu k životu zatím nemáme.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související