Thomas Kulidakis: Porazí Čína porážkou koronaviru Západ vedený USA?

26. březen 2020

Z hlediska výskytu nového koronaviru drží Čína několik prvenství. Nemoc se poprvé objevila na jejím území. Pandemie tam také poprvé ustoupila.

Teď si Peking může dovolit využít COVID-19 ekonomicky i politicky. Zemím, na kterých Číně obzvláště záleží, posílá dary testů, roušek a plicních ventilátorů, jiným je prodává, jiným nedává nic.

Čtěte také

Jen stěží je možné předpokládat, že Peking vybírá státy pro svou dobročinnost na základě jiného než geopolitického klíče. Ze stovek tun materiálu se tak ze zásilek zdarma mohly těšit státy jako Itálie, Srbsko nebo Řecko.

Posledně jmenovaná země obdržela kupříkladu 500 tisíc roušek zdarma. Vláda v Římě dostala šanci vyjádřit vděk za plicní ventilátory a vyslané lékařské specialisty. V Srbsku nádavkem spustili hromadné testování populace s využitím čínských testů. Zajímavý se jeví také případ Nizozemska. 800 tisíc roušek daroval čínský technologický gigant Huawei, bojující o výstavbu sítí 5G.

Kromě budování sítí nové generace je pro Peking důležitá iniciativa nové hedvábné stezky. Mezi její stěžejní podporovatele v rámci Evropské unie patří právě Itálie a Řecko. Jejich vlády s Čínou podepsaly příslušná memoranda. V Řecku si čínská společnost Cosco koupila přístav Pireus, patřící mezi nejvýznamnější překladiště na starém kontinentě.

Logické chování Číny?

Čtěte také

Srbsko je od bombardování silami Severoatlantické aliance na konci minulého tisíciletí dlouhodobě rozkročeno na všechny světové strany. Vědomě si své strategicky významné polohy lavíruje mezi Západem, symbolizovaným evropským spolkem, Čínou a Ruskem. Peking se dlouhodobě snaží vybudovat na Balkáně předmostí, k tomu se mu Bělehrad obzvláště hodí.

Cílené distribuování materiálu pro boj s koronavirem svědčí o nadání čínského vedení k využívání takzvané měkké síly v mezinárodních vztazích. Humanitární dary se dají dobře v očích lidu prodat a zaručují vděk obdarovaných vlád i občanů, které vedou.

Srbsko už vyhlásilo, že se k Číně obrátilo kvůli nedostatku solidarity Evropské unie. Itálie a Řecko jsou důležití členové Evropské unie. První země počtem obyvatel a velikostí ekonomiky, druhá geopoliticky strategickou polohou. Dar čínské firmy Nizozemsku se jistě také neztratí.

Čtěte také

Nový virus nemá národnost, nemá ani politické zájmy. Boj proti němu v podání jednotlivých států ale všechny tyto atributy má. Ve prospěch Číny pracuje čas i fakt, že na rozdíl od jiných má kupříkladu kapacity na výstavbu zbrusu nových nemocnic na zelené louce v rekordně krátkém čase. Peking ví, že celý Západ porazit nemůže. Ani to nepotřebuje.

K oslabení soupeře, vedeného Washingtonem, mu stačí naklonit si část týmu. Přesvědčit, že pod křídly draka se dá dobře schovat v čase nouze. Takové chování je z pohledu Číny logické. Chová se jako jiné velmoci. Vždyť to byl právě bývalý ministr zahraničí Spojených států Henry Kissinger, který vysvětlil, že jeho země „nemá trvalé přátele nebo nepřátele, jen zájmy“.

Leckdo by mohl být v pokušení Čínu kritizovat z morálních pozic, že proti viru by měl celý svět postupovat jednotně. Faktem ale zůstává, že řečmi o morálce, jakkoliv správnými, se porážky koronaviru nedosáhne. Pokud chce druhá strana porazit koronavirus a nenechat Čínu boj vyhrát politicky, měla by se činit i ona.

Thomas Kulidakis

Vzpomeňme jen, jak účinně pomáhaly Spojené státy ve druhé světové válce silou svého průmyslu i lidských a vědeckých kapacit. V současné době zápasí především Washington a Peking. Cenou pro vítěze bude přízeň starého, bohatého kontinentu.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio