Tikot našeho času v povídkách Věroslava Mertla

19. prosinec 2021

Sedm povídek pozoruhodného jihočeského prozaika, laureáta Státní ceny za literaturu v roce 2001. V podání Josefa Somra, Pavla Soukupa nebo Jana Hartla poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Muka povídkáře, Sombrero pro mého syna, Hauři
Účinkuje: Jiří Plachý
Režie: Vlado Rusko.
Natočeno v roce 1996.

Zápis z vlastního pohřbu
Účinkuje: Jan Dvořák
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno v roce 2017.

Hudební obětina
Účinkuje: Josef Somr
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno v roce 1999.

Dlouhý pohled do ulice
Účinkuje: Pavel Soukup
Režie: Ivan Chrz
Natočeno v roce 2001.

Zpětné zrcátko
Účinkuje: Jan Hartl
Režie: Hana Kofránková
Natočeno v roce 2002.

„Zásluha každé velké, zanícené knihy tkví v tom, že nás podtextem svého příběhu nebo verše nechá doputovat až k sobě samým, že najednou mnohem jasněji nasloucháme tikotu našeho času a že i poněkud laskavěji rozumíme lidem a světu,“ píše Věroslav Mertl ve svém fejetonu Pocta knize. Tato slova můžeme přeneseně vnímat i jako autorské krédo, protože právě k sobě samým a porozumění našemu bytí a světu, ve kterém žijeme, nás ve svých prózách, básních, ale i publicistických textech Mertl vede. 

Věroslav Mertl (1929–2013) knižně debutoval až ve svých čtyřiceti letech sbírkou povídek Stín blaženosti (1969). Jeho texty tehdy zaujaly literárního kritika a historika Bedřicha Fučíka – viděl v nich pokračování linie básnických próz Jana Čepa, která po odchodu tohoto autora do exilu zůstala v české literatuře opuštěná. Také osudy Mertlových postav jsou zasazeny převážně do venkovského prostředí a jejich hledání vyššího smyslu věcí a bytí samého je obestřeno všednodenními událostmi.

V době svého knižního debutu byl Věroslav Mertl ještě redaktorem českobudějovického měsíčníku Arch, který byl ale po čtyřech číslech zastaven. Také Mertlova práce v nakladatelství Růže skončila s nástupem normalizace. V následujících letech sice mohl sporadicky publikovat, zůstával ale spíše v pozici autora trpěného na okraji oficiální literatury a pro jistotu i stále dozorovaného Státní bezpečností. Působil jako tajemník Okresního výboru Československé strany lidové v Českých Budějovicích a jeho další knihy povídek a později i romány vycházely v malých nákladech v nakladatelství Vyšehrad. Plného uznání se Věroslavu Mertlovi dostalo až po pádu komunismu. V roce 2001 byl oceněn Státní cenou za literaturu.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.