Tip Adama Gebriana: Nově otevřený Památník Tomáše Bati je nejvýznamnější budova ve Zlíně

19. únor 2019
Tip

Každé úterý vám naše rubrika Tip přináší doporučení známých osobností. Tentokrát opět doporučoval architekt Adam Gebrian. Radí navštívit znovuotevřený Památník Tomáše Bati ve Zlíně. Baťa zahynul při letecké havárii v roce 1932. Památník se poprvé zpřístupnil veřejnosti již rok po jeho úmrtí a vznikl podle návrhu architekta Františka Lydie Gahury. Jeho cílem bylo pomocí minimalistické a vzdušné budovy zhmotnit Baťovy nejvýraznější povahové vlastnosti.

Autorem Památníku Tomáše Bati je František Lydie Gahura

V 50. letech byla budova přestavěna na Dům umění a zásadním způsobem změnila svou původní podobu. Až v roce 2016 započala přestavba pod vedením Petra Všetečky a jeho spolupracovníků. Památník má teď omezenou návštěvní dobu, kterou můžete sledovat na webových stránkách www.pamatnikbata.eu. Jeho prostor je zatím prázdný a oficiální otevření bude doplněno o repliku letadla Junkers, ve kterém Baťa zemřel. Naplánováno je na 1. května 2019. Pro další podrobnosti si poslechněte celý Tip s Adamem Gebrianem.

Příští týden doporučuje violoncellistka Terezie Kovalová.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.