Tipli byste mu 82 let? Kaskadér Charles Hurtado si zahrál s Belmondem i Maraisem

Z každé práce si něco odnesete. Kaskadér nepochybně zlomené kosti, naražená žebra a jizvy po bodných a řezných ranách. Přesně tak je na tom Charles Hurtado, který hrával dvojníka a kaskadéra v desítkách filmů, především westernů. Ale zničený člověk v invalidním důchodu rozhodně není a právě se chystá do Barcelony, kde se ožení. A to je mu 82 let.

Charles Hurtado ukazuje jizvu v obličeji po seknutí mečem a vypráví mi, že je z filmu Surcouf z roku 1966, kde hrál hlavní roli Gérard Barray. Tehdy si myslel, že vykrvácí, a do té doby si dával pozor, ale i tak si často natloukl.

„S Belmondem jsem začal jako figurant, potom jsem hrál kaskadéra v jeho filmech. Bylo nás asi pět šest, ale moc práce jsme neměli, protože Belmondo chtěl i ty nejkrkolomnější scény dělat sám. Nechtěl se nechat zastupovat, i když produkce skřípala zuby. Byl to velmi příjemný a milý člověk,“ vzpomíná Charles.

K práci kaskadéra se dostal úplnou náhodou

„Jedním z mých blízkých přátel byl Jean Marais, v Barceloně jsme spolu chodili ven. S Belmondem jsem boxoval a také se chodil na box dívat. Ale s režiséry jsme ven nechodili, ti s námi nekamarádili, snad jedině Claude Chabrol,“ vybavuje si.

Čtěte také

Ke své práci se dostal víceméně náhodou. Potloukal se na jihu Španělska, a když se na náměstí natáčel film s kaskadéry, přihlásil se, že by to také zkusil. A vzápětí dostal příležitost ve slavných filmech Sergia Leoneho.

Třetí svatbu bude mít ve Španělsku

„Hrál jsem ve filmech Pro hrst dolarů, Hodný zlý a ošklivý,“ vyjmenovává. „Ve filmech nejsem k poznání, ale vím, kde jsem, kde padám z koně. Všechno jsme točili ve Španělsku. A z koně jsem padal i ve filmu Tenkrát na západě,“ dodává.

Jean-Paul Belmondo

V 82 letech má ještě spoustu plánů. Chystá se například na natáčení filmu Tchako, ve kterém by měl hrát i Leonardo DiCaprio, a také hodlá znovu vstoupit do svazku manželského. „Na konci roku se budu ženit,“ potvrzuje. „S přítelkyní jsme už čtyři roky a možná se ve Španělsku nakonec usadíme, líbí se mi tam. A jestli na svatbu máme věk? To byste se měl spíš zeptat mé přítelkyně, je jí teprve 53 let,“ uzavírá Charles Hurtado.

autor: jšm
Spustit audio