Tipy na víkend v Pardubickém kraji: čokoládový festival v Litomyšli nebo vítání jara v České Třebové

14. březen 2024

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte se podívat na novou výstavu do pardubického Mázhausu, projděte se jarní přírodou v okolí Jaroměřic nebo zajděte na první koncert festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč.

Tento týden v pardubickém Mázhausu začala výstava o Moraně, čarodějnicích a venkovské magii. Seznámíte se tam s tradicemi typickými pro první polovinu roku, jako je loučení se zimou, slavení Velikonoc nebo provozování magických obřadů. Výstava je určená zejména pro malé návštěvníky.

Na kole, nebo pěšky?

V Klubu českých turistů na pátek uspořádali turistickou akci Jarní přírodou. Start je mezi 7. a 10. hodinou u restaurace Hanácká krčma v Jaroměřicích. Na stejném místě je pak v 17 hodin i cíl. Na výběr je několik různě dlouhých tras pro cyklisty i chodce.

Čokoládová Litomyšl

Od pátku do neděle můžete zajít na čokoládový festival v Litomyšli. V sálech Zámeckého návrší budete moct ochutnat nejrůznější druhy sladkostí a vyzkoušet si vaření s čokoládou. Součástí akce budou také hudební vystoupení, soutěže a workshopy.

Prohlídka hřebčínů

Bílí starokladrubáci ve výběhu Národního hřebčína Kladruby nad Labem

Po celý týden jsou zpřístupněné národní hřebčíny v Kladrubech nad Labem a ve Slatiňanech. Na komentovaných prohlídkách uvidíte starokladrubské koně, stáje i historické kočáry. O víkendu jsou v Kladrubech nad Labem prohlídky od 10 do 15 hodin a ve Slatiňanech v 11, 13 a 15 hodin.

Neděle v kostele sv. Bartoloměje

V neděli to bude 490 let od úmrtí majitele pardubického panství Vojtěcha z Pernštejna. Při této příležitosti v pardubickém kostele svatého Bartoloměje uspořádali několik akcí. Od 9 hodin tam můžete zajít na zádušní mši, od 14 hodin na komentovanou prohlídku a od 16 hodin na koncert studentů konzervatoře.

Skutečský festival začíná

V neděli začíná festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč. První koncert bude ve skutečském kulturním klubu. Od 16 hodin tam zahraje Václav Hudeček a komorní orchestr Musici Boemi. 

Vynášení Morany

Na Starém náměstí v České Třebové se v neděli můžete zúčastnit vítání jara. Od 14 hodin budou připravené tvořivé dílničky a občerstvení. V 15 hodin pak vyrazí průvod s Moranou k řece, kde ji odevzdá plamenům ohně a síle vodního proudu.

Spustit audio

Související