Tištěné letáčky, lavičky, bezbariérové autobusy. Co potřebují starší lidé v Českých Budějovicích, prosazuje seniorský senát

13. červenec 2023

Téměř 20 tisíc lidí starších 65 let bydlí v Českých Budějovicích. Znamená to, že senioři tvoří pětinu stotisícové jihočeské metropole. K tomu, aby tu žili důstojně a spokojeně, má pomoci seniorský senát, který funguje jako poradní orgán rady města. Jeho předsedkyní je od poloviny června letošního roku Irena Lavická.

Na otázku, co trápí starší lidi v Českých Budějovicích, odpovídá, že v současném elektronickém světě například informovanost. „Ne všichni senioři ovládají moderní technologie, to znamená, že problémem mohou být informace typu: Tohle najdete na webu, tohle je tam, tohle onde. Část seniorů si to najde, mají počítač, mají internet, ale jiná část stále preferuje tištěná média, noviny, letáčky,“ popisuje.

Seniorský senát tedy už v minulosti požádal magistrát například o tisk pozvánek na aktivity pro seniory z webu města. „Kolegyně z magistrátu tiskly programové letáčky a senioři si je pak mohli vyzvednout v informačním centru, knihovnách nebo seniorských klubech,“ líčí Irena Lavická.

Čtěte také

Další městskou problematikou seniorů je dopravní obslužnost, bezpečnost dopravy a její bezbariérovost. „Už jsme se zabývali i stanicemi autobusů, lavičkami v zastávkách, bezbariérovostí městské hromadné dopravy a podobně,“ potvrzuje Irena Lavická.

Seniorský senát sbírá podněty od svých členů a v poslední době zaznamenává poptávku po různém poradenství. „Jedním z témat je bydlení. Zdražují se energie, zdražuje se nájemné, a tak se senioři ptají třeba po právním poradenství, které by bylo pro ně levnější, anebo přímo zdarma,“ upřesňuje předsedkyně.

Irena Lavická coby předsedkyně seniorského senátu v Českých Budějovicích a zároveň ředitelka pobytových služeb ve společnosti Ledax, která zajišťuje terénní sociální a zdravotní péči, rozvíjí i téma nedostatku míst v seniorských zařízeních. V rozhovoru ale došlo také na to, v čem je metropole vůči seniorům přívětivá a jak by mohlo vypadat město snů pro starší generaci v budoucnosti.

Celý rozhovor s Irenou Lavickou, předsedkyní seniorského senátu v Českých Budějovicích, si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.