Tlak při vyšetření rakovinu nezpůsobí, bolest se dá vydržet. Nepodlehněte mýtům kolem mamografie

14. březen 2023

Obava z ozáření, z velké bolesti, z tlaku, který může nastartovat rakovinotvorné bujení, to jsou obavy některých žen z vyšetření mamografem. Přitom prevence rakoviny prsu je velmi důležitá. Je to nejčastější ženské nádorové onemocnění.

„Stává se nám, že ženy často podlehnou rozpravám na internetu a mají strach z různých věcí. Většinou se ale jedná o mýty, které se dají lehce vyvrátit,“ říká mamoložka Ivana Hrnčířová Zimová.

Čtěte také

Jedním z častých mýtů je obava ze silného ozáření během vyšetření mamografem. „Vysvětlujeme našim klientkám, že dávky zevního ozáření jsou naprosto minimální. Záření ze zemského jádra a vesmíru zažíváme každý den. Mnohem větší dávku dostaneme, když se projdeme za jasného počasí po Sněžce nebo když letíme letadlem. Vyšetření přinese mnohem větší užitek, než škodu,“ uklidňuje lékařka.

Vyšetření bolí, ale jen pár vteřin

Mamografické vyšetření může být bolestivé více nebo minimálně. Záleží na hormonální situaci dané ženy. „Pokud má žena před menstruací prsy bolestivější, může si vyšetření naplánovat až po menstruaci. Mamograf si kompresi nastavuje automaticky, ale dá se domluvit s radiologickou asistentkou, která vyšetření doladí. U žen, které mají malá prsa, je možno požádat o podložku,“ říká primářka EUC Kliniky Mamodiagnostického centra Pardubice Edita Šnáblová.

„Žádné preventivní vyšetření není příjemné. V případě mamografie je důležité říct hned, jak na tom jste, jaké máte obavy. Promluvit si s radiologickou asistentkou. Pokud je klientka napjatá, prožívá všechno velmi nepříznivě. Musíte být uvolněné. Pokud budete zaťaté, bude vás to bolet víc. Ale nepříjemný tlak trvá jen pár vteřin. Porovnejte si vyšetření u zubaře, gynekologa nebo gastroenterologa,“ uzavírá lékařka Hrnčířová.

Pokud je komprese - tedy tlak - optimální, což ale žena může žena vnímat jako velmi bolestivé, pro lékaře je to velký přínos. Díky roztažené žláze vidí drobné detaily a mohou se lehčeji rozhodnout, zda je žena v pořádku nebo ne.

Může tlak nastartovat rakovinu?

Stlačení prsu jako původce nádorového bujení? „Není to pravda. Jednorázovou kompresí jednou za dva roky nelze žádné nádorové bujení způsobit. To by se muselo jednat o každodenní bolestivé stlačování, což je samozřejmě nesmysl,“ podotýká primářka Šnáblová.

Mamograf obsluhuje radiologická asistentka. Lékař ale vyšetření sleduje souběžně s ní na svém diagnostickém monitoru ve vedlejší místnosti. Snímky vidí a hned zhodnotí, zda je potřeba další vyšetření, zejména ultrazvuk. Lékař tedy vše sleduje, i když ho ženy nevidí.

„Pokud klientka není vyzvána k dalšímu vyšetření, je většinou vše v pořádku. Nicméně snímky hodnotí vždy dva lékaři nezávisle na sobě a závěr vyšetření klientka zná do tří pracovních dnů. Ultrazvukové vyšetření je pouze doplňující,“ vysvětluje MUDr. Hrnčířová.

Rakovina prsu postihuje stále mladší ženy. Proto je dobrá prevence už od čtyřiceti let. Více v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související