Tobogan ke 100. narozeninám rozhlasu. Kdo všechno přišel blahopřát? Aleš Cibulka si přichystal i tajné eso – speciálního hosta na závěr!

20. květen 2023

100 let rozhlasu, 33 let Toboganu, křest nové knihy Aleše Cibulky a hvězdní hosté. Nenechte si ujít živě vysílanou talkshow ze Dne otevřených dveří Českého rozhlasu. 

Mezi hosty byli: Eva Hrušková a Jan Přeučil, Jiří Štědroň, Carmen Mayerová a Petr Kostka, Karel Vágner, Ivanka Devátá, Dana Syslová, Dagmar Pecková, Pavel Šporcl, Petra Janů, Marie Retková, Vladimír Remek, Michal Jagelka, Hanka Křížková, Josef Zíma a ze záznamu se připojila i Iva Janžurová.

Aleš Cibulka si přichystal i tajné eso – speciálního hosta na závěr. A tím nebyl nikdo jiný než Jiří Suchý. 

Tobogán ke 100 letům rozhlasu – překvapení na konec, Jiří Suchý

Populární osobnosti přejí rozhlasu k jeho významnému jubileu. A jsou to přání srdečná a upřímná, vždyť rozhlas byl v nějaké podobě průvodcem a společníkem všech, kteří se ve vinohradském studiu při této slavnostní příležitosti sešli. „Na rádiu jsem vyrostla, rádio byl třetí člen domácnosti. Nedělní pohádka v babiččině náručí, na to nemohu zapomenout. Rádiu děkuji za to krásné dětství,“ vyznává se Eva Hrušková.

S dětstvím a s počátky své lásky k hudbě a opernímu zpěvu má rozhlas spojený i Dagmar Pecková. Od raných dětských let si vzpomínám, jak se vždycky v neděli v poledne naladila Vltava. Český rozhlas mě učil lásce k hudbě, klasické hudbě, opernímu zpěvu. A jsem za to rozhlasu strašně vděčná. Rozhlas má velmi zodpovědnou funkci kulturní, výchovnou. Jsem ráda, že je a že je nedílnou součástí našich životů. A přeji mu do další stovky alespoň tolik dobrého, co vykonal doteď.

Bez rozhlasu to nejde

Ke gratulantům se přidal i Jan Přeučil: Milujeme rádio. A dovolte mi, abych do další stovky popřál rádiu mnoho štěstí, radosti, krásy… A v neposlední řadě, aby naplňovalo krásnou myšlenku: Umění života spočívá v tom, uvědomovat si krásu všedního dne.

Bez rozhlasu si svět prostě nelze představit. „Na takový pidi moment mě napadlo, že by rozhlas neexistoval. A to je tak absurdní představa, že to prostě nejde. Rozhlas je jako vzduch, jídlo, děti. Prostě to je taková samozřejmost, že si to bez toho neumím představit. Takže ať v nás takhle hezky rozhlas žije dál. Přeji mu, aby byl svobodný, kreativní a aby se všem dobře dařilo a poslouchalo,“ dodává Dana Syslová. 

Slaví i Tobogan

Neslaví pouze rozhlas, ale i samotný Tobogan – tomu už je neuvěřitelných 33 let. A s kým jiným zavzpomínat a připomenout si začátky Toboganu, než s jeho otcem zakladatelem Ivanem Rösslerem a dlouholetou spolupracovnicí prvního moderátora Toboganu Tomáše Slámy – Alexandrou Vebrovou. Exkluzivně nás navštívili také sourozenci Tomáše Slámy – Eva Krejsová a Jiří Sláma. Do studia zavítal i generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

KUPUJTE NA RADIOTEKA.CZ

autoři: Aleš Cibulka , nav

Související