Točily se tu kultovní trháky. Teď ale starobylé centrum saského Görlitzu filmaře netáhne

Saský Görlitz těží z jedné smutné pravdy. Za války se jako jedno z mála německých měst vyhnul bombardování a dodnes tak má starobylé centrum. Jeho domy proto posloužily jako kulisy k celé řadě světoznámých filmů. Poslední dobou to ale vázne a Hollywood už o Görlitz nemá takový zájem.

„Na tomhle náměstí se natáčela třeba přestřelka v Hanebných panchartech. Nad námi se tyčí radniční věž, ze které herec Daniel Brühl bojoval s vojáky tady dole,“ ukazuje Kerstin Gosewitchová, která pracuje pro město jako taková spojka s filmaři.

Dolní Náměstí ve městě Görlitz

„V některých záběrech je vidět i místní kašna, ve které na konci plavou figuríny mrtvol. Jen pro připomenutí – je to ten falešný propagandistický film,“ dodává.

Jen kousek od kašny se natáčel třeba i Grand Hotel Budapešť anebo Předčítač s Kate Winsletovou. Éra amerických velkoprodukcí ale v Görlitzu načas skončila.

„Nedávná stávka herců ve Spojených státech má pořád dozvuky. Naše spřátelené Studio Babelsberg taky nově koupili Američané a nějak se omezila spolupráce s naším městem. Takže teď se tu už dlouho netočilo nic velkého,“ potvrzuje Kerstin Gosewitchová.

Čtěte také

Náruč je otevřená

Do Görlitzu teď jezdí hlavně němečtí filmaři, i ti ale některé velké produkce realizují jinde. Třeba oscarový snímek Na západní frontě klid se skoro celý natáčel v Česku. Podle Gosewitschové se ale každá lokace hodí na něco jiného, a tak se to nedá považovat za konkurenci.

„Naopak, snažíme se utužit vztahy i s Prahou. Poslední dobou se angažujeme třeba na jihlavském filmovém festivalu. Loni jsme sklidili celkem slibnou odezvu. Rádi bychom nalákali i české producenty. Uvidíme, jak se to vyvine,“ přibližuje.

„V tomhle máme jasno – je jedno, jestli se ozve nějaká malá nebo obří produkce. Každému nabízíme tu samou podporu,“ zdůrazňuje.

Připraveni začít znovu

Malebné saské město zatím tedy čeká na lepší časy – na novou šanci, kterou nehodlá promarnit.

Knihovna v Görlitzu

„Filmovému průmyslu už předtím uškodila pandemie a teď k tomu ty stávky. Ale co se týče nás, máme už dost zkušeností z mezinárodního pole, takže bude jednoduché to pak celé spustit zase nanovo. Jsme připravení. Teď to ale není na nás, musí k nám přijít nějaký zájemce,“ uvědomuje si Kerstin Gosewitschová.

Filmaři vítáni

Osobně přihlížela celé řadě natáčení včetně některých světoznámých snímků. Většina místních s tím má spojené hezké vzpomínky a filmové štáby tak naráží na nevraživost jen naprosto vzácně.

Dolní Náměstí ve městě Görlitz v noci

„Není to vůbec špatné. Dokonce i když se kvůli natáčení uzavře celé městské centrum, tak to místní ani neřeší. Spíš je to těší a často se angažují, ať už třeba jako dodavatelé, nebo komparzisté. Má to širokou podporu,“ říká Kerstin Gosewitschová.

„Filmaři mají často zájem třeba o ulici Hospitalstrasse. Když se tam provádí čištění a objeví se tabulka s prosbou, aby si všichni přeparkovali auta, tak tam vždycky nějaké zůstane. Ale jakmile je tam cedulka s nápisem Natáčení, tak odjedou všechna,“ uzavírá.

autor: Václav Jabůrek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související