Tomoko Sauvage o hraní „na vodu“: Hydrofony mi změnily život

21. listopad 2018

V Paříži žijící japonská hudebnice Tomoko Sauvage už více jak dekádu experimentuje s původně indickým vynálezem jalatharangam. Ten se skládá z několika porcelánových misek naplněných vodou a hůlek, kterými se na ně hraje. „Je to nekončící experimentování, které trvá už dvanáct let,“ říká o na první pohled primitivním hudebním nástroji Tomoko Sauvage, která odehraje exkluzivní dvouhodinový „koncert na vodu“ už tuto sobotu na 16. Silent_Night v pražském divadle Ponec.

Tomoko Sauvage původně odjela z Japonska do Francie za studiem jazzového piana, aby nakonec začala vystupovat po celém světě s rozšířenou obdobou indického nástroje jalatharangam. „Hodně mě ovlivnili američtí hudebníci, především jazzoví pianisté, kteří sami poslouchali indickou hudbu, o kterou jsem se pak začala zajímat i já,“ vysvětluje Tomoko žánrový úkrok stranou ve své hudební kariéře. „Od začátku mě fascinovala ta přítomnost vody a výsledné zvuky, které jsem nikdy předtím neslyšela. A když jsem si k tomu pořídila první podvodní mikrofon, takzvaný hydrofon, změnilo mi to život,“ dodává.

To bylo před více jak deseti lety a od té doby Tomoko Sauvage nepřestává zdokonalovat svou hru na ozvučené porcelánové misky naplněné vodou. Jakkoliv zdůrazňuje, že jalatharangam je typ nástroje, který se z principu nedá zcela ovládnout nikdy. „Myslím, že je to všechno o harmonii mezi kontrolou a chaosem. Na výsledný zvuk má totiž velký vliv i samotný prostor, ve kterém hrajete,“ vysvětluje Tomoko. „Někdy se mi stane, že ačkoliv při zvukové zkoušce zní všechno perfektně, později během koncertu už to najednou není ono, protože některý prostor po zaplnění publikem změní svou akustiku.“ I proto vždy Tomoko posílá organizátorům takzvaný technický rider, aby pochopili, jak důležité je správně připravit prostředí, ve kterém bude hrát.

Má na výsledný zvuk nějaký vliv kvalita vody? Na co se Tomoko soustředí v projektu Green Music s Francescem Cavalierem? A proč má v bookletu aktuální desky Musique Hydromantique doporučení pro poslech uprostřed noci? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.