Tovačovský domov pro seniory dokončil očkování proti covidu. Přísná opatření trvají

3. únor 2021 13:00

Domov pro seniory v Tovačově je prvním zařízením sociálních služeb v Olomouckém kraji, jehož obyvatelé a personál absolvovali druhé očkování proti nemoci covid-19. Podstoupilo ho víc než 80 procent z nich. Teď už jen doufají, že se v domově alespoň částečně rozvolní přísná epidemická opatření.

Čtěte také

„Moje rodina, všichni mi říkali, ať do toho jdu. Trošku mě ta ruka ještě bolí, ale to chce čas,“ říká paní Milada Kodymová. Dlouhé týdny prožila sama v pokoji jen s knížkou a televizí. Nemohla se stýkat se svou rodinou ani kamarádkami z domova. Teď po očkování věří, že se to konečně změní. „Čas nám lépe ubíhal,“ dodává.

Přeočkování má za sebou už i Eva Konečná. V domově pracuje jako uklízečka. „Nemohla jsem se dočkat a měla jsem trošku strach, protože jsem byla nachlazená. Přesto mne naočkovali. A pak jsem zase měla strach, abych stihla i druhou dávku. Momentálně je to to nejdůležitější,“ popisuje s úlevou.

„A bude to stačit?“

Psychické uvolnění. Tak teď popisuje ředitelka Lenka Olivová náladu, která po přeočkování v domově nastala. „Dostali se trošku do pohody, vnímám dost velkou úlevu. Samozřejmě pořád tady zůstává otázka: A bude to stačit?“ přemítá ředitelka.

Přísný režim prý ale bude podle ní možné zvolnit až v průběhu dvou týdnů. A to ale jen v rámci jednotlivých oddělení. „Klienti budou dostávat jídlo obvyklým způsobem v jídelně a očekáváme, že se ten společenský život zlepší, i když opatrně. A postupně se nám začnou do domova vracet návštěvy,“ dodává Olivová.

A právě na setkání s rodinou se lidé z domova prý těší nejvíce.

Spustit audio

Související