Toyota Vangelis je o hledání identity. Když zpívám svým hlasem, nejsem to já, říká Václav Peloušek

28. únor 2023

„Projekt Toyota Vangelis je o hledání mé identity. To, kdo jsem. Nemyslím si, že to můžu najít. Můžu ale objevit nějaké otisky nebo nepřímo zpětně pozorovat, co jsem vytvořil. Myslím si, že během tvorby dělám hodně intuitivních rozhodnutí. Například nemám moc rád svou přirozenou polohu hlasu, která je hodně hluboká. Na desce ale většinou zpívám za pomoci autotune procesů o oktávu výš. Když zpívám svým hlasem, tak se v tom necítím jako já,“ vysvětluje hudebník Václav Peloušek.

Spoluzakladatel Bastl Instruments a hudebního kolektivu Future Jiskří vystupuje pod uměleckým jménem Toyota Vangelis. Na začátku února vydal dlouhohrající futuristický debut Výklopný světlomety, který spoluprodukoval Oliver Torr.

„Důležitá je pro mě práce s českým jazykem. Propojování současné produkce a soundu s češtinou. Nejsem samozřejmě sám, kdo to u nás dělá. Myslím si, že se tady zvedá nějaká vlna. Byl bych rád, kdybychom takto pracovali ještě víc,“ říká Václav.

Stejně jako celou řadu hudebníků, i jeho velmi ovlivnila pandemie. „Mám pocit, že od té doby nevidím dál než na pár měsíců dopředu. Budoucnost přestala existovat v dlouhodobých plánech. Možná se teď vrátíme do času, kdy zase něco půjde, ale nejsem si jistý,“ vysvětluje.

„Často už ani neposlouchám hudbu, která vyšla před pandemií. Poslouchám hodně aktuální věci. Cítím tam nějaký předěl. Vlastně všechno, co jsem napsal do té doby, jsem už nepoužil,“ uzavírá Václav.

Na křest desky Výklopný světlomety si můžete zajít ve středu 1. března do pražského klubu Bike Jesus nebo v úterý 14. března do brněnského Kabinetu Múz. 1. března se zároveň můžete těšit i na premiérovou Fonosession, kterou Radio Wave natočilo s Toyotou Vangelisem ve fonotéce Českého rozhlasu! Na všechny díly Radio Wave Fonosession se můžete podívat tady.

Jak se otiskl rukopis producenta Olivera Torra ve zvuku nového alba? Jsou dnes ještě důležité hudební žánry? A spočívá budoucnost domácí scény ve spolupráci s dalšími hudebníky? Poslechněte si celý rozhovor s Václavem Pelouškem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.