Tragická opera o zklamání a nenaplněné touze. Jedno z nejslavnějších děl Giacoma Pucciniho hrají na prknech Divadla F. X. Šaldy

13. březen 2023

Divadlo F. X. Šaldy v Liberci uvedlo premiéru tragické opery Madame Butterfly Giacoma Pucciniho. Jak zapadá tato opera do repertoáru libereckéscény? Příběh upřímné lásky mladičké gejši k námořnímu důstojníkovi v nastudování dirigenta Paola Gatta představí hudební publicistka Helena Havlíková.

„V Liberci vsadili volbou Madame Butterfly na jistotu. Vždyť tahle Pucciniho opera je titul, který se setrvale drží v top desítce těch po světe nejhranějších – díky emocemi nabité hudbě a dojemnému příběhu japonské dívky Cio-Cio-San, jejíž lásku a oddanost zradí důstojník amerického námořnictva Pinkerton. Třeba jen v našich divadlech se v posledních dvaceti let objevilo nové nastudování Butterfly dvanáctkrát,“ usazuje divadelní publicistka Helena Havlíková operu do kontextu.

Dále stručně shrnula nastudování opery v divadle F. X. Šaldy v Liberci: „Italský dirigent Paolo Gatto dával hodně naplno průchod expresivitě Pucciniho hudby. Výtvarné pojetí vycházelo z principu japonského umění papírových skládanek origami a v jeho rámci se držela režisérka Kateřina Dušková spíše vztahů než historické věrnosti. Obsazení odpovídalo možnostem libereckého divadla s pomocí hostů.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.