Traktor není žádný šnek, dokazovaly tyto stroje ve Vyskeři

16. říjen 2017

Traktory sice většinou vidíme, jak pomalu popojíždějí po poli, ale když o něco jde, dokážou vyvinout i pěknou rychlost. Třeba když soutěží, kdo z nich zvládne určitou trasu jako první. I takový byl jeden z úkolů, které traktory dostaly na už tradiční traktoriádě ve Vyskeři na Turnovku.

Akce, která se každý rok koná na polním letišti, kombinuje závody traktorů s přehlídkou veteránů a strojů vyrobených doma, ale i ukázkou nejmodernější zemědělské techniky.

Traktoriáda Vyskeř 2016

„Mám to na závody v orbě,“ řekl Pavel Kocourek o svém legendárním traktoru Svoboda DK12. „Našel jsem ho ve stodole. Zdědil jsem chalupu i traktorem,“ přiznal. Se strojem byl už na celé řadě soutěží, dokonce i na mistrovství Evropy v Holandsku. Tam jsem skončil sedmý,“ dodává.

A v čem všem se ve Vyskeři závodilo? „Jede se tady slalom, je to jízda zručnosti. A pak se jedou dvě jízdy souměrnosti. To se jede na co nejmenší časový rozdíl mezi dvěma jízdami,“ říká Jan Kozák, jeden z hlavních pořadatelů.

Traktoriáda Vyskeř 2016

Traktoriáda přilákala stovky návštěvníků. „Odborníci vidí různé speciály, co kdo má doma za speciál. Například jeden ze závodníků má už 67 let. Jezdit začal až v důchodu. Jeho traktor se jmenuje Modrásek a má dvacet šest rychlostí dozadu a pět dozadu. Zkonstruoval ho sám,“ upozorňuje Jan Kozák.

Na akci, která se ve Vyskeři konala už po jedenácté, byly totiž k vidění nejen samotné traktory, ale i další stroje a spousta dalších věcí, které patří k venkovskému životu. Každý rok sem přijíždí ke dvěma tisícům návštěvníků, vloni jich byly dokonce tři tisíce.

„Nám se tu libí, i my máme doma malý traktůrek. Ty velké jen obdivujeme. A hlavně je tady spousta atrakcí pro malé děti,“ shodli návštěvníci, které ČRo Sever oslovil.

Traktoriáda Vyskeř 2016
autor: David Hamr
Spustit audio