Transformační centrum Ústeckého kraje má pomoci s přechodem regionu od těžby uhlí

11. duben 2023 09:52

Ústecký kraj má vítězný návrh na vybudování transformačního centra. Vznikne podle návrhu ateliéru MH Architects. Studio zvítězilo v mezinárodní architektonické soutěži. Nové centrum má pomoci regionu s transformací po ukončení těžby uhlí – vznikne v někdejší škole v Ústí nad Labem, která je postavená z panelů. Právě ty má přestavba zachovat.

„Pracovali jsme se vzhledem nové fasády v kontextu s původní architekturou – tak, aby to to celé ladilo a dávalo to nějakou přidanou hodnotu jako architektonický celek,“ vysvětlila při představení výsledků architektonické soutěže Michaela Horáková, která uspěla s kolegy s nápadem na přestavbu bývalé základní školy ve Staré ulici v Ústí nad Labem.

Zachování a přiznání původních panelů vítá nezávislý hodnotitel soutěže a ústecký architekt Tomáš Petermann: „Je to dané jak materiálem, tak typologií těch budov právě pro nějaké takové využití, které je napůl administrativní, napůl veřejné, komunitní. Ten typ té panelové budovy bývalé školy je na to úplně ideální.“

Další projekty by měly následovat

Transformační centrum je jedním ze strategických projektů, které mají regionu pomoci s přechodem od těžby hnědého uhlí. Náklady na vybudování a vybavení centra dosahují téměř jedné miliardy a kraj doufá, že peníze získá z Fondu spravedlivé transformace.

„Máme tam energetické centrum – budeme podporovat komunitní energetiku v kraji, máme tam také třeba datové centrum, které bude třeba napomáhat vzdělávání mladých a budou tam i laboratoře, které budou spolupracovat s univerzitou,“ přiblížila možnosti centra krajská radní Iva Dvořáková z ODS.

Transformační centrum je ale zatím jediným strategickým projektem, který ministerstvo životního prostředí v tuto chvíli z regionu posuzuje. Radana Leistner Kratochvílová, která má na ministerstvu transformaci na starosti, v tom ale problém nevidí. „Samozřejmě čekáme na ty další projekty, ale tenhle dává jasný signál, že to Ústecký kraj myslí opravdu vážně. Pro nás to je důkazem, že se ty aktivity hýbou,“ konstatuje.

V rámci Fondu spravedlivé transformace je pro Ústecký kraj určeno zhruba 16 miliard korun. Vedle strategických projektů mají jít peníze i na modernizaci škol nebo inovace pro firmy.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související