Transformer Milan Langer, výstava nedoceněné hvězdy vizuálního umění v Hradci Králové

23. únor 2019 10:56

Galerie Moderního umění v Hradci Králové otevřela velkou výstavu s názvem Transformer Milan Langer, která vám přiblíží tohoto hradeckého autora jako hvězdu českého vizuálního umění. Milan Langer by se letos dožil 75 let.

Výstava, kterou v celém 5. patře galerie připravily Martina Vítková a Andrea Benešová, vám odhalí velkou šíři tvůrčího záběru Milana Langera (1944 - 2017), dosud nedoceněné hvězdy a enfant terrible vizuálního umění zároveň.

Můžete se seznámit s jeho tvorbou od raných performancí konce šedesátých let, přes obrazové seriály, vizuální básně, akce až po videofilm Afterlife dokončený v listopadu 2017.

Milan Langer

Dlouho pro něj byly poznávacím znamením obrazy vytvořené prostřednictvím šablon a sítotisku, jež začal výrazněji používat až po příchodu do Hradce Králové v roce 1975. Později se vyjadřoval skrze fotoplátna, objekty, básně a hudbu. Nejvýrazněji se soustředil na pohyblivý obraz a kolektivními scénické performance vždy s důležitou vizuální a hudební složkou.

Jak Romaně Pacákové řekla kurátorka hradecké Galerie moderního umění Petra Příkazská, tvorbu Milana Langera 70. a 80.let znají vlastně všichni Hradečáci, protože v 70. a 80. letech pracoval jako aranžér hradeckého Módního domu Don a jeho umělecké kreace ve výlohách budily velkou pozornost.

Malou Paříž má Hradec Králové ve své Galerii moderního umění. Sama budova je uměleckým dílem

Galerie moderního umění v Hradci Králové

Na Velkém náměstí v Hradci Králové stojí jedna hodně zajímavá secesní budova. Kdysi tam sídlila banka nebo chcete-li záložní úvěrový ústav, pro který byla vlastně v roce 1912 postavena. Nicméně už 28 let je tam doma Galerie moderního umění.

Umělec Milan Langer měl a dosud má velký vliv na hradeckou vizuální a hudební scénu, obklopoval se mladými autory, s nimiž často spolupracoval zprvu pod hlavičkou Brutální Nikita a později jako Art Division Team Victory Nox.

V Galerii moderního umění v Hradci Králové se v rámci výstavy Milana Langera představují také tito spřátelení umělci.

A ve čtvrtek 7. března v 17 hodin můžete zajít také na Komentovanou prohlídku. Výstavou vás provede její autorka Martina Vítková a poté zahraje uskupení Art Division Team & hosté: František Uhlíř basa; Martin Brunner flétna - Hudební performance Jazz goes to town.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související