Trápí vás zarudlé oči? Pomoct by mohla oční maska

18. listopad 2021

Zarudlé a suché oči trápí hodně lidí. Někteří svůj problém řeší umělými slzami. Slz je ale podle očního lékaře Vladimíra Kordy více druhů a náhodným nákupem v lékárně se problém nemusí vyřešit.

Novější metodou, která může pomoct, je oční maska. Pokud se pro ni rozhodnete, je třeba vytrvat. Červené oči nezmizí ze dne na den.

Čtěte také

Oční maska se zahřeje a přikládá po několik týdnů. Maska je podle MUDr. Kordy novou a moderní metodou, která napomáhá lidem s poruchou slzného filmu.

„Slzný film má tři vrstvy, které obsahují tuky i bílkoviny. Stává se, že některá ze složek  začne chybět. A právě v tomto případě se doporučuje oční maska, která vypadá podobně jako pleťová maska.

Nahřeje se na určitou teplotu a přiloží na zavřená víčka. Přikládá se jednou až dvakrát denně po několik týdnů. Cílem je podpořit žlázky na okraji víček. Jejich prohříváním se zvýší aktivita, kanálky se rozšíří, a tím pádem se uvolní i tuková vrstva, která zabraňuje odpařování slzného filmu,“ vysvětluje funkci oční masky MUDr. Vladimír Korda. Oči se po dlouhodobějším používání oční masky zklidní a nejsou tak překrvené, bělmo se opět stává bílým.

Keratograf pomůže vybrat správné slzy

Po operaci šedého zákalu si někteří lidé stěžují na vlhké oči. Slzení může být velmi nepříjemným problémem. Co s tím?

Vladimír Korda

„Během operace se samozřejmě naruší slzný film, malé operační rány přece jen změní strukturu oka a slzný film nemusí být symetrický. A dochází k reflexní reakci. Oko poznává, že něco se slzným filmem není v pořádku, a dává podněty do slzné žlázy. Ta potom produkuje přebytek slz. V tomto případě je dobré provést diagnostiku oka keratografem. Tento přístroj nám ukáže rozložení slzného filmu. Podle toho jsme schopni cíleně nabídnout konkrétní typ tzv. umělých slz,“ uzavírá MUDr. Korda a varuje před náhodným výběrem kapek v lékárně.

Spustit audio

Související