Trapová road movie, hluboké lidské příběhy i rozklad jedné kapely. Doporučujeme hudební dokumenty

6. duben 2020

Podcastů, knih i běžné filmové produkce jste už určitě doslova přejedení. Napadlo vás ale někdy pustit si hudební dokument? Trapová road movie, mockument, rockument i hluboký lidský příběh. Redakce Radia Wave doporučuje snímky, které byste rozhodně neměli minout.

Ať už rockovým velikánům fandíte, nebo jimi naopak pohrdáte, v redakčních tipech na hudební dokumenty si rozhodně přijdete na své. A nezapomeňte, výborné nejen hudební dokumenty najdete i v produkci i Netflixu.

Judita Císařová, hudební redaktorka

Fugazi tak se slangově označovala v dobách války ve Vietnamu opravdu šílená, bezvýchodná situace. Výraz vznikl jako akronym z počátečních písmen slovního spojení Fucked Up, Get Ambushed, Zipped In. A tohle slovo přijala za svůj název legendární punková kapela z Washingtonu, D.C., kterou spoluzaložil frontman Minor Threat Ian MacKaye. O téhle legendární skupině vznikl dokument Fugazi: Instrument, jehož natáčení probíhalo mezi lety 1987 až 1998 pod vedením MacKayova kamaráda ze střední, režiséra Jema Cohena.

Během téměř dvou hodin cestujeme s kapelou po tour, nahlédneme do zkušebny i na nahrávání alba, potkáváme fanoušky. Co do obsahu to sice není nalívárna plná mluvících hlav, je to spíš otisk doby, krásný a intenzivní vhled do světa jedné z nejdůležitějších DIY kapel. A také je ideální vstupní branou do katalogu labelu Dischord a k dalším zajímavým kapelám a hudebníkům jak hudebně, tak především přístupem.

Karel Veselý, autor rubriky Fenomem

Jak jedna z nejslavnějších kapel na světě natočila jednu z nejhorších desek všech dob? Na začátku tisíciletí dovolili členové Metallicy, aby je dokumentaristé sledovali s kamerami. Určitě netušili, že místo oslavného filmu vznikne záznam toho, jak se kapela pomalu rozpadá, jednotliví členové bojují s deziluzí nebo drogovou závislostí a do toho se ještě snaží nějakým způsobem společně zvládnout natočit desku St. Anger, obecně považovanou za jejich nejhorší.

Ani nemusíte být fanoušky Metallicy, funguje to univerzálně pohled do vnitřností mašiny populární kapely nikdy nebyl tak brutálně otevřený a odhalující jako v Some Kind of Monster. Legendární scénka je třeba ta, v níž bubeník Lars Ulrich pouští nový materiál svému otci, metalovému fajnšmekrovi, a ten mu jen suše, ale upřímně oznámí: Smažte to.

Kuba Kaifosz, hudební dramaturg

Fiktivní dokument o britské heavymetalové kapele, která se pokouší o úspěšný comeback ve Spojených státech, tedy This Is Spinal Tap z roku 1984, je nejen pionýrem žánru mockumentu, je to také jedna z prvních komedií, která je celá založená na dnes velmi populárním „riffingu“ komiků. Dialogy v This Is Spinal Tap totiž nemají scénář, ale herci většinu z nich pálí od boku na místě.

Film plný dnes již alespoň mezi muzikanty zlidovělých hlášek má navíc na YouTube vlastně tak trochu neoficiální druhý díl, který obstarávají vystřižené scény. Pokud byste ovšem ani po jejich zhlédnutí neměli dost rockerských excesů, doporučuji Spinal Tap následovat tentokrát již opravdovým dokumentem Anvil: The Story of Anvil, o kanadské heavymetalové kapele, která se pokouší o úspěšný comeback až děsivě podobným způsobem jako jejich smyšlení předchůdci.

Chcete se dozvědět, jak se o hudbě i životě legendárního disco cellisty Arthura Russella vyjadřují jeho rodiče nebo který film je považován za trapovou road movie? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.