Trautenberk? Ryzí fikce, říká etnolog a sběratel krkonošských příběhů Libor Dušek

22. srpen 2018

Trautenberk a Krakonoš? Ke Krnonoším neodmyslitelně patří. Přestože ve skutečnosti tyhle dvě slavné postavy vůbec neexistovaly, říká v rozhovoru s Lucií Výbornou Libor Dušek, etnolog z Krkonošského muzea ve Vrchlabí.

Krkonošský historik je neustále fascinován příběhem Hanče a Vrbaty

Exponáty Krkonošského muzea v Jilemnici, které spravuje Krkonošský národní park

Tragédie Hanče a Vrbaty, počátky zimní rekreace v Krkonoších, první lyže. Návštěvníci Krkonošského muzea v Jilemnici, kteří navštíví lyžařskou expozici, nebudou litovat. Výjimečné exponáty jim zprostředkují návrat do starých časů. Jilemnické muzeum spadá pod správu Národního parku Krkonoše a vede ho historik Jan Luštinec.

Populární Trautenberk je sice ryzí fikcí pocházející z pera Marie Kubátové, pravdivých příběhů ale mají Krkonoše spoustu. Některé z nich Libor Dušek sepsal v dvoudílné knize Krkonošští rodáci vzpomínají.

„Každá kniha obsahuje dvanáct příběhů, vždy jde o šest mužů a šest žen. Jsou mezi nimi nejen starousedlíci, ale i vysídlenci,“ popisuje etnolog, který tak dal dohromady úžasnou mozaiku krkonošských příběhů. 

Příběhy v Krkonoších sbírá už devět let. A pořád nachází nové. „K mému velkému překvapení,“ přiznává Libor Dušek. „Věřím ale, že připomínat minulost je potřeba.“

Etnolog musí být obrněný vůči kulturnímu šoku.
Libor Dušek

„Lidé, kteří mají zkušenosti z války a reálného socialismu, byli zvyklí o některých věcech nemluvit. Když pak ale vědí, že jim moc času nezbývá, otevřou se. A vytáhnou z paty nejniternější a nejupozaděnější zážitky,“ říká Libor Dušek.

autoři: Lucie Výborná , als