Třetí dávka po pěti měsících pro dospělé. Ovšem po Janssenu se radí přeočkování už po dvou měsících

4. leden 2022

Od úterý 4. ledna mají všichni dospělí nárok na dávku třetí posilující dávku vakcíny proti covidu-19, a to už po pěti měsících od druhé dávky. Až dosud se očkovalo po půl roce. Za měsíc se zkrátí platnost očkovacích certifikátů jen na devět měsíců od druhé dávky, prodlouží ji právě třetí dávka očkování. Aktuální změny v pravidlech pro očkování shrnuje Koronafokus Zuzany Machálkové.

Odstup pěti měsíců pro posilovací dávku očkování neplatí pro ty, kteří dostali jednodávkovou vakcínu Janssen. Ti by se měli přeočkovat už po dvou měsících, přestože certifikát jim ještě bude platit.

Své dotazy můžete posílat na mail covid@rozhlas.cz.

„Doporučení zní: Po dvou měsících by člověk měl dostat druhou dávku. Ovšem než ji člověk dostane, tak bude mít pořád platný certifikát, a to po dobu devíti měsíců,“ vysvětluje předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Přeočkování imunologové i vakcinologové doporučují i těm lidem, kteří covid-19 prodělali.

Alespoň dvě dávky vakcíny má podle dat ministerstva zdravotnictví něco málo přes 62 procent české populace. Posilující dávku doposud dostalo 2,47 milionu lidí.

Omikron už brzy

Účinnost vakcín totiž v čase klesá, tudíž se zvyšuje riziko nákazy koronavirem. Hlavně u nakažlivější varianty omikron, která se začíná šířit jak v Česku, tak po celém světě. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška omikron pravděpodobně brzy nahradí v Česku doposud nejrozšířenější variantu delta.

Čtěte také

„Počítejme s tím, že projev omikronu, tedy to jeho rychlé šíření populací, uvidíme na datech zřejmě už na konci tohoto týdne. Drtivou převahu, ve smyslu víc než 90 procent, pak omikron určitě dosáhne v druhé polovině ledna.“

A právě třetí dávka by měla riziko nákazy snížit i u omikronu. Ten podle dosavadních poznatků nejspíš obchází i imunitu získanou po prodělání covidu-19. Zvlášť pak u lidí, kteří se nakazili některou z jiných variant.

Jak na třetí dávku

V Česku se přeočkovává zatím dostupnými mRNA vakcínami, tedy buď tou od firmy Pfizer a BioNTech, či od Moderny. Pokud měl někdo první dvě dávky od Pfizeru, prioritně při té posilující dostane stejnou očkovací látku.

Čtěte také

Přihlásit se k přeočkování je možné buď na webu resortu zdravotnictví, konkrétně na registrace.mzcr.cz, nebo třeba na stránkách ceskoockuje.cz.

Nejnovější díl pořadu Koronafokus najdete v audiu. Připravila Zuzana Machálková.

Spustit audio

Související