Třetí setkání s kronikářkou Jiřinou Zimovou, opět nad jinou kronikou

2. říjen 2021

Výtvarné tvoření dětí nebo besídky zachycuje v kronice Církevní mateřské školy U svatého Josefa v Českých Budějovicích učitelka Jiřina Zimová. Zaznamenává také brigády rodičů nebo například přednášky, které pro ně školka pořádá.

Jiřina Zimová má trojí kronikářskou zkušenost. Tentokrát se s ní autor pořadu Jihočeské kroniky Petr Kronika setkává nad profesní kronikou.

V kronice Církevní mateřské školy U svatého Josefa v Českých Budějovicích zaznamenává jednotlivé školní roky naplněné rozličnými činnostmi dětí ve třídách i celoškolkovými programy.

Navíc poodhalí, jakým způsobem se snažili udržovat spojení a vztahy přerušené opatřeními, která přinesla pandemie koronaviru. A rovněž zmíní, jakou radost učitelskému sboru přinášejí letní pozdravy dětí a jejich rodičů z prázdnin, které si pak po návratu do tříd v září společně prohlížejí.

V předchozích dílech byla řeč o kronice farnosti Hluboké nad Vltavou, která vypovídá i o životě obce, a kronice Veteran Car Clubu České Budějovice, která představuje zájmovou činnost.

autor: Petr Kronika
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.