Trhanov na Domažlicku opakovaně usiluje o státní dotaci na opravu zámku. Zatím neúspěšně

7. únor 2022 13:35

Vlastnit zámek nemusí vždy znamenat jen bohatství a příležitosti, ale často taky starosti. Například v Trhanově na Domažlicku rozsáhlý objekt zámku v barokním stylu vlastní už 12 let obec. Kulturní památka by ale potřebovala opravit, a to by stálo několik ročních rozpočtů z obecní kasy. Vedení Trhanova proto zkouší pravidelně žádat o státní dotaci. Zatím marně.

„Zámecká fasáda už není pěkná a největším problémem jsou okna, která jsou stará a netěsní. Objekt je třípatrový a všude by to sneslo nějaké úpravy. Nejvíc hoří střešní krytina s krovem. Střecha byla za minulého režimu vyměněna za alukryt, který už je tam čtyřicet možná i padesát let a už ulítává při každém větším větru. Podle projektu je celková oprava zámku spočítána na 30 milionů korun. Pouze oprava střechy vyjde na 10 milionů korun. Obec by byla schopna opravu financovat ze svého, ale v podstatě se finančně vyčerpá,“ popsal nezávislý starosta Trhanova Václav Dufek. 

Trhanov, kde žije 525 obyvatel, hospodaří s ročním rozpočtem 8 milionů korun. Aby se nemusel zadlužit a mohl realizovat i jiné projekty, snaží se už několik let získat na opravu zámku dotaci z Programu záchrany architektonického dědictví. Zatím ale marně.

Zámek je podle ministerstva málo poškozený

„Ačkoliv objekt vykazuje určité stavební závady způsobené neřešeným dlouhodobým zatékáním do střešní konstrukce, tak ve srovnání s jinými objekty tento stav nelze hodnotit jako havarijní. Havárie nebyla prokázána statickým posudkem ani nařízením zabezpečovacích prací,“ uvedla Ivana Awwadová z tiskové oddělení Ministerstva kultury.

Jestli Trhanov letos s žádostí uspěje, zatím není jasné. Ministerstvo už jeden program na obnovu památek kvůli úsporám zrušilo a objem prostředků v dalších programech ještě nezveřejnilo. „Návrh státního rozpočtu na rok 2022 se připravuje a dosud nebylo rozhodnuto o alokaci prostředků. V tuto chvíli nemůžeme přesnou částku předjímat,“ doplnila Ivana Awwadová.

Aby obec s žádostí o dotaci uspěla, si přejí i někteří místní obyvatelé. Například sál by se mohl využít k výstavám nebo pořádání různých kulturních akcí. Podle Václava Dufka by zrekonstruovaný zámek a zajímavé akce mohly oživit turistický ruch v obci. „Myslím si, že pokud by tu byla k vidění nějaká historie, určitě by to přitáhlo více turistů. Je to na zajímavém území, kde máme blízko do hor, na Čerchov a podobně. Místo je vhodné pro turistiku,“ dodal starosta Václav Dufek.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio