Tři čtvrtě obcí v Česku chce stavět nájemní byty. Patří mezi ně i Počátky nebo Černovice na Vysočině

18. prosinec 2023 06:00

Dostupnost bydlení mají podle vládního plánu pomoct vyřešit obecní byty. Většina samospráv s tím souhlasí a bydlení chce stavět. Na novou výstavbu jim ale často chybí peníze.

Podle studie, kterou si teď nechalo zpracovat ministerstvo pro místní rozvoj, má nedostatečný bytový fond zhruba 69% obcí. Mnohé proto plánují novou výstavbu. Navýšit počet bytů se chystá v nejbližší době skoro tři čtvrtě všech samospráv. Celkem by tak v celé zemi mohlo vzniknout asi čtrnáct tisíc bytových jednotek.

V plánu jsou nejenom běžné nájemní byty, ale také třeba bydlení pro seniory, startovací byty pro mladé nebo sociální byty. Vznikat by neměly jenom ve velkých městech, ale také v menších sídlech. Konkrétně na Vysočině už asi za tři týdny začne stavba nové bytovky s patnácti byty v Černovicích, stavební firmu na vybudování nového bytového domu hledají také v Počátkách.

I s ohledem na připravovaný zákon o podpoře bydlení, chce ministerstvo pro místní rozvoj masivně rozšířit podporu výstavby obecních bytů. V letošním roce stát poslal na byty do obecních rozpočtů asi miliardu korun. V dalších letech by to ale mělo být až osm miliard. Samosprávy by měly dostávat peníze taky třeba na zpracování projektové dokumentace, protože i to je zejména pro menší obce velká zátěž. Aktuálně už je na to připraveno 150 milionů a příští rok se má ta částka ještě zdvojnásobit.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související