Tribuna: Nesnesitelná tvrdost bití jihoamerického fotbalu

30. listopad 2018
Tribuna

Tribuna tentokrát opouští klidné vody evropského fotbalu a podívá se do Argentiny, kde má sport, především fotbal, naprosto zásadní postavení. Což je někdy na škodu, jak ukázaly výtržnosti před největším zápasem historie – finále Poháru osvoboditelů mezi Bocou Juniors a River Plate. Kromě pitvání se v duši jihoamerického fanouška dojde i na obavy zimních sportovců z klimatické změny, fotbalovou rozhodčí Janu Adámkovou, ale i utajený doping Sergia Ramose.

„Co bylo více šokující než samotný útok, a je to paradoxní takto říct, byla reakce fotbalových bafuňářů z organizace CONMEBOL,“ reaguje Vojta Ondráček na útok na autobus fotbalistů Bocy Juniors, kteří přijížděli k odvetnému utkání finále jihoamerické obdoby Ligy mistrů. Fanoušci konkurenčního rivala River Plate zasypali vůz kameny i slzným plynem, dva hráči skončili v nemocnici, další měli zdravotní potíže, přesto se začátek utkání dvakrát přesunul, než byl definitivně zrušen.

Fotbal v Jižní Americe je jako náboženství, které ale zhusta vede k násilnostem. „Statistiky říkají, že jen v poslední dekádě zemřelo v Argentině při rvačkách mezi fanoušky 93 lidí,“ říká Martin Vait. Problémy vyvolávají represivní opatření. „Zhruba posledních pět let je v Argentině zakázána účast hostujících fanoušků na stadionech. V Brazílii třeba fanoušci nemohou pít na stadionech alkohol,“ připomněl Vojta Jírovec.

„Jihoamerický fotbal, aspoň na té klubové úrovni, je ale dnes dost vyprahlý, což má taky za následek právě negativní jevy na stadionech, horší finanční podmínky a špatné výsledky na reprezentační úrovni,“ vidí Martin širší společenské příčiny neúspěchu jihoamerických reprezentací na mistrovství světa.

Jana Adámková navázala na dnes již legendární, ale i značně kontroverzní Dagmar Damkovou

Jiné problémy řeší fotbalové trávníky v českých luzích a hájích. Přelomová, nebo alespoň dozajista nevšední událost zasáhla nejvyšší fotbalovou soutěž před zimním spánkem. Po sedmi letech totiž utkání první ligy pískala z pozice hlavní rozhodčí žena. Jana Adámková navázala na dnes již legendární, ale i značně kontroverzní Dagmar Damkovou. „Její postavení na fotbalovém trávníku bylo skutečně významné,“ upozornil na ikonické postavení Damkové Vojta Ondráček. „Ale neznamenalo to automaticky příval dalších ženských rozhodčích. Adámková se premiéry dočkala až ve čtyřiceti letech,“ doplňuje. V prostředí českého fotbalu to mají ženy těžké nejen jako sudí, ale i v dalších činovnických funkcích, popsal smutnou maskulinní dominanci Martin.

„Bojím se hodně, asi jsme poslední generace, která bude lyžovat,“ cituje strach českých lyžařek z klimatické změny Vojta Jírovec. „Hodně dystopický výrok,“ reagoval Martin. Podobné obavy sdílí sportovci napříč všemi zimními sporty v reakci na vědecké prognózy budoucího mizení sněžení. „Ve sportu jsou tyto obavy předkrmem toho, co dozajista přijde,“ uzavřel dystopické téma Vojta Jírovec.

Jaromír Jágr se stal ambasadorem čínského hokeje a hlavní tváří turnaje na nadcházejících olympijských hrách v Pekingu za čtyři roky. Nenápadně o tom informoval na svém Twitteru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. „Je hodně pěkné, že český sport navazuje na bohaté tradice ze své minulosti,“ připomněl Martin podobnou „bratrskou hokejovou výpomoc“ Sovětskému svazu v padesátých letech. „A za dvacet let jsme oslavovali každé vítězství, které jsme nad nimi získali,“ konstatoval Vojta Ondráček na adresu následné dominance hokejové rudé mašiny.

Jaromír Jágr

„Je to až do jisté míry směšný, jaká je pozice fotbalu ve srovnání se sporty, které třeba sleduji víc,“ hořce komentoval „dopingový expert“ Vojta Jírovec mediální nezájem o dopingový nález jednoho z nejlepších fotbalových obránců současnosti Sergia Ramose. Vztah fotbalu a dopingu je vůbec takový zvláštní. Koho zajímá tato tematika víc, může si přečíst Martinův předloňský článek na webu ctsport.cz.

Násilí na jihoamerických stadionech, ale taky neschopnost místních bafuňářů neupřednostnit zisk před zdravím hráčů – to jsou hlavní témata nového dílu pořadu Tribuna. Pozadu ale nezůstaly ani problémy starého kontinentu. Jak velké obavy mají čeští lyžaři z klimatické změny? A pomůže Jaromír Jágr Číně v budoucnu porážet Čechy?

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka