Tříkrálová sbírka se přesouvá do virtuálního prostoru, o ochranný nápis nad dveřmi ale nepřijdete

6. leden 2021 11:12

Kašpar, Melichar a Baltazar. Kdo by neznal jména tří králů, mudrců z Východu, kteří podle Matoušova evangelia navštívili Ježíše krátce po jeho narození v Betlémě a přinesli mu dary. S jejich jmény je každoročně spojená i sbírka, kterou pořádá Charita České republiky a jejím hlavním mediálním partnerem je Český rozhlas. Letos ale do průběhu Tříkrálové sbírky zasáhla epidemie koronaviru.

6. leden slaví v českém kalendáři svátek Tři králové. A už od roku 2000 je tento den spojen s největší dobročinnou sbírkovou akcí v České republice. Do její organizace a koledování se každoročně zapojí více než 70 000 dobrovolníků. Letos bude všechno jinak. Koledníci do ulic kvůli koronaviru nemůžou. Tříkrálová sbírka se ale přesto koná, přesouvá se do virtuálního prostoru.

Místo koledníků v kostýmech budou chodit takzvaní koordinátoři, kteří ovšem nebudou vybírat peníze, ale mohou do schránky vhodit požehnání ve formě samolepky, anebo ho napsat na dveře, bez toho, aby byli v kontaktu s obyvateli domácností. Přispívat do sbírky mohou lidé do kasiček umístěných na veřejně dostupných místech, nebo online. Prostřednictvím online kasičky zadají dárci částku, kterou chtějí přispět, a mohou vybrat i konkrétní organizaci v konkrétním městě. Tímto způsobem bude sbírka probíhat až do 30. dubna. Další možností, jak přispět, a to celoročně, je dárcovská SMS.

Tříkrálová sbírka potrvá do 24. ledna, a pokud se během této doby situace v zemi zlepší a přejde z 5. do 4. stupně protiepidemického systému, pak budou moci koledníci zpět do ulic; maximálně ve skupinkách po čtyřech lidech a za dodržení hygienických opatření.

Čtěte také

Za dob existence sbírky vybrali koledníci do kasiček jeden a půl miliardy korun. Peníze pomáhají lidem v nouzi, například farní charita v České Lípě chce pomoci s nákupem automobilu, který odváží hendikepované děti do školy a ze školy. Liberecká oblastní charita pak zase počítá s tím, že z vybraných peněz podpoří Hospic sv. Zdislavy anebo Domov pro matky s dětmi v tísni.

Spustit audio

Související