Třikrát komiks

13. srpen 2016

Stvořit paralelní svět, změnit tragédii na happy end, vyřešit každou existenciální otázku v desítce kreslených okýnek, to vše umí komiks. V Čajovně si posvítíme na tři knihy, které stojí za prohlédnutí i přečtení.

Na podzim loňského roku probíhal Komiksfest, tuzemský festival, v jehož závěru jsou předávány ceny Muriel. Trofej za nejlepší původní kresbu i nejlepší původní knihu si odnesla Toy Box, výtvarnice, scénografka a streetartistka. Moje kniha Vinnetou je její knižní komiksová prvotina a jak sama říká, je to „příběh o přátelství a Indiánech.“ Osud squaterky Semtexdesign se na krásně ilustrovaných, barevných stranách prolíná s dětskou verzí příběhu o Vinnetouovi, svou roli tu hraje tuzemská i holandská squatterská scéna. „Chtěla jsem, aby to bylo barevné, protože barvy nosí emoce, ale na druhou stranu obrazy nemohly být moc složité, protože pak by se komiks špatně četl. Tak jsem zvolila klasickou metodu – kolorovanou kresbu tužkou,“ popisuje Toy Box.

03318232.jpeg

S černou a bílou si naopak vystačí slovenský divadelní dramaturg Daniel Majling, autor komiksu Rudo. Jeho hrdina je třicátník, jehož mozek pracuje bystře a efektivně, vztahy mu ale přesto – nebo možná právě proto – úplně nevycházejí. Vtipně oglosuje cokoliv - ostatně, jak se píše v anotaci, Rudo je „vysoce zábavná kniha, jejíž nekorektní černý humor se pohybuje na škále od duchaplné woodyallenovské ironie až po absurditu a sarkasmus kultovního komiksu Red Meat.“ Rudo je podle porotců cen Muriel nejlepším překladovým komiksem minulého roku.

03514799.jpeg

„Baví mě paralelní světy, jsem scifista,“ říká o sobě Michal Suchánek, kreslíř, jehož prvním počinem na komiksovém poli je soubor adaptací tří povídek Ondřeje Neffa Děsivé radosti. Kresba připomene Káju Saudka nebo americkou klasickou školu a o Michalovi se mluví jako o nové hvězdě tuzemské scény. Komiks je dřina, mravenčí, pomalá práce, shodují se Michal i Toy Box, kteří oba shodně říkají, že na svých knihách pracovali tři roky. Ale evidentně je tu něco, co autory žene dál: „Rád bych pokračoval, to určitě. Momentálně kreslím krátký pohádkový příběh podle scénáře své přítelkyně a pak se uvidí.“

03517440.jpeg

Rozhovory s Toy Box a Michalem Suchánkem si můžete poslechnout v Čajovně.

Pořad je reprízou z listopadu loňského roku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.