Trofeje i starý život zůstaly na Ukrajině. Malá gymnastka touží po tanci i v Česku

6. únor 2023 08:28

Doma v Kyjevě se věnovala taneční gymnastice, ve které získala řadu trofejí a diplomů. Ty všechny zůstaly u nich doma na zdi a v policích, když si rodina při odchodu vzala jen to nejnutnější.

Dívka chce tancovat dál, jenže ji nemá kdo trénovat. Reportérku Barboru Soukupovou zajímalo, jak dlouho se sportu věnuje. „Dělám gymnastiku od čtyř let, chodila jsem na ni ve škole,“ vzpomíná Polina s tím, že se v Česku snaží tancovat a měla i on-line lekce s trenérem.

Malá ukrajinská gymnastka posbírala na domácích soutěžích mnoho trofejí

Devítiletá dívka chodí s maminkou do rodinného centra v Litomyšli, kde se scházejí s dalšími dětmi a matkami z Ukrajiny. Mladá tanečnice se před lidmi nestydí a má za sebou řadu vystoupení.

„Polina chodila v Kyjevě na gymnastiku pětkrát týdně čtyři hodiny, jezdili po Ukrajině na různé soutěže, kde Polinka často vyhrávala a ta gymnastika, to byl na Ukrajině její život,“ přibližuje překladatelka Naděžda Kalak.

Tento život, ale musela devítiletá Ukrajinka z velké části opustit. „Doma na Ukrajině máme stěnu s trofejemi, dcera vyhrávala první, druhá, třetí místa. To všechno zůstalo v Kyjevě,“ ohlíží se matka talentované tanečnice. Rodiče Poliny teď hledají možnost, jak by dívka mohla nadále trénovat, zapsat se do nějakého oddílu nebo sehnat trenéra ideálně i okolí Litomyšle.

„Polinka by si moc přála, aby se gymnastice mohla věnovat v nějaké skupině,“ ráda by podle matky cvičila s dalšími holčičkami a našla kamarádky. Lidé, kteří by pro malou gymnastku měli tip nebo dokonce nabídku, můžou kontaktovat litomyšlské rodinné centrum.

Spustit audio

Související