Trumpův comeback? Bývalý republikánský prezident oznámil, že chce opět kandidovat na hlavu USA

16. listopad 2022

Donald Trump se bude v příštích volbách znovu ucházet o funkci prezidenta Spojených států. K federální volební komisi už podal potřebné dokumenty a dva roky před nadcházejícími volbami  v roce 2024 zahájil kampaň, kterou oficiálně oznámil ve své rezidenci na Floridě. Podpořila jej manželka Melania, dcera Ivanka se v kampani odmítla angažovat. 

Trumpův projev trval přes hodinu. Jeho řeč ale neměla takovou energii, jak u něj bývalo zvykem. Neopomněl zkritizovat nástupce Joea Bidena a vychválit své čtyřleté prezidentství. Podle svých slov bude spojovat lidi. Při oznámení kandidatury, přibližně v třetině proslovu, uvedl, že chce, aby se Amerika opět stala skvělou a slavnou.

Trump během prezidentského období čelil dvěma ústavním žalobám. Dosud také neuznal porážku ve volbách v roce 2020. Je vyšetřovaný za pokus o zmanipulování výsledků. Na základě toho sezval své příznivce na akci, která skončila přepadením sídla Kongresu, při němž zemřeli čtyři lidé a mnoho dalších bylo zraněno.

Vyšetřování proti bývalému republikánskému prezidentovi je vedeno také kvůli tomu, že si po odchodu z Bílého domu měl přivlastnit utajované vládní dokumenty, které náleží Národnímu archivu.

autoři: Petr Král , Jan Kaliba , ula
Spustit audio

Související