Trutnov otevírá novou noclehárnu. 12 lůžek ve 2 pokojích bude klientům k dispozici po celý rok

14. listopad 2023 10:02

Dveře nové trutnovské noclehárny se zájemcům otevřou ve středu 15.11. Vznikla v městském nevyužitém prostoru naproti areálu Policie České republiky. Zařízení bude v provozu celý rok, zatímco původní noclehárna fungovala jen přes zimu. Proč tato změna? Odpověď zjišťovala redaktorka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Podle Moniky Hillebrandové, ředitelky příspěvkové organizace města Most k životu, která noclehárnu v Trutnově provozuje, potřebují mít někteří lidé možnost kde přenocovat po celý rok, nejen v zimě. Noclehárna je určena především pro lidi, žijící na ulici. To znamená, je to první místo, kde se mohou tito lidé dostat do kontaktu se sociálními pracovníky.

A nejen, že v noclehárně přespí jednu či tolik nocí, kolik potřebují, ale sociální pracovníci jim mohou pomoci například vyřídit doklady, žádat o dávky pomoci, nebo hledat zaměstnání. Proto je důležité, aby byla noclehárna otevřena celoročně.

Trutnov otevírá novou noclehárnu. 12 lůžek ve 2 pokojích bude klientům k dispozici po celý rok

Měla jsi možnost si moderní zařízení prohlédnout, jak vypadá, co v něm klienti najdou?

Čtěte také

Kapacita je 12 lůžek, jsou tu dva pokoje po šesti postelích. Rozděleny jsou na dámský a mužský pokoj. A je tu také moderní sociální zařízení. Klienti mají k dispozici také uzamykatelné skříňky, kam si mohou uložit své věci. Nově vzniklo v přízemí také místo pro imobilní klienty. V pokoji je vše bezbariérové, to v původní noclehárně nebylo.

V prvním patře mají klienti k dispozici kuchyňku s veškerým nádobím, ledničkou, varnou konvicí i mikrovlnkou a velký jídelní stůl se židlemi.

Zmínili jsme, že noclehárně něco chybí a může pomoc veřejnosti. S čím konkrétně?

Čtěte také

Přestože jsou prostory noclehárny nově opravené, tak tu schází zejména trvanlivé potraviny, nějaké zásoby tu sice mají a budou mít i z Potravinové banky, ale chybí jim například instantní polévky, přesnídávky či konzervy. Zkrátka taková rychlá jídla, jenž se dají ohřát nebo jen zalít horkou vodou.

Před zimou zde uvítají také teplé oblečení, kabáty, ale i spodní prádlo a ponožky. Kdo by měl zájem pomoci, může do noclehárny věci přinést každý den po 19. hodině, kdy se zařízení otevírá. Je možné se ale také spojit telefonicky s vedoucím služby, domluvit si vhodný termín a vše mu po dohodě předat.

Spustit audio

Související