Tuberkulóza na ústupu? Česko má nejméně nových případů v historii, možná za to ale může covid-19

24. březen 2021

Tuberkulózou loni v Česku onemocnělo nejméně lidí v historii. Počet případů poprvé klesl pod čtyři stovky. „Obáváme se, že čísla jsou zkreslená kvůli covidu, totiž že řada pacientů sedí doma a bojí se jít k lékaři,“ upozorňuje Milan Sova, předseda České aliance proti chronickým respiračním onemocněním. „Příznaky tuberkulózy jsou podobné jako u jiných respiračních onemocnění: kašel, dušnost, ztráta chuti. U covidu je délka potíží jiná, u tuberkulózy jde o týdny a měsíce.“

Tuberkulóza (TBC)

  • Je jednou z nejsmrtelnějších infekčních nemocí na světě. Každoročně se jí nakazí zhruba 10 milionů lidí, z nichž 1,4 milionu zemře.
  • Nemoc způsobuje bakterie (Mycobacterium tuberculosis), která se šíří vzduchem při kašlání či kýchání infikovaných osob.
  • Mezi příznaky nemoci patří suchý dráždivý kašel nebo chrapot, který se později mění v kašel produktivní a sputum může obsahovat i příměsi krve. Dalším symptomem je zvýšená teplota nad 37 °C především ve večerních hodinách, pocení v noci ve spánku a nezvyklá únava, ubývání na váze a snížená pracovní schopnost.
  • Proces léčby nekomplikované TBC trvá přinejmenším šest měsíců, z toho první dva měsíce při hospitalizaci ve zdravotnickém zařízení. Pacientovi je nasazena cílená, plně kontrolovaná léčba antituberkulotiky.

Zdroj: KHS Středočeského kraje a Lékaři bez hranic

 

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio

Související