Tunelem Valík se bude jezdit stovkou

7. srpen 2019 15:35

Ředitelství silnic a dálnic chce od října až listopadu zvýšit současnou povolenou rychlost průjezdu dálničním tunelem Valík na 100 kilometrů za hodinu. 

Do začátku září musejí řidiči projíždět jen jedním tubusem tunelu Valík na dálnici D5 u Plzně. Ředitelství silnic a dálnic ho modernizuje, mimo jiné i z toho důvodu, aby se tam mohla zvýšit rychlost ze současných 80 na 100 kilometrů za hodinu.

Dnes technici instalovali nové osvětlení. Rekonstrukce osvětlení je jednou z nezbytných úprav pro to, aby se tunelem mohlo jezdit rychleji. Osvětlení už nebylo v dobrém stavu, navíc bylo nutné ho rozšířit, aby řidiči nepocítili příliš velký rozdíl mezi vnitřkem tunelu a jeho okolím.

„Momentálně montují technici nové ledkové osvětlení. Světla jsou řízena pomocí jasoměru před tunelem. Jsou dnes již dimenzována na stokilometrovou rychlost v hodině,“ řekl stavbyvedoucí Michal Robek. Řidiči musí bezpečně rozeznat v tunelu překážku a bezpečně zastavit.

Rekonstrukce je rozsáhlá

Z tunelu například zmizely proudové ventilátory u stropu, které kvůli zvýšení rychlosti nebudou potřeba. Silničáři měnili SOS hlásky a opravovali vodovod pro případ požáru. Bude tady také nový kamerový a videodetekční systém.

Tunel je v provozu už 13 let, proto byla zapotřebí i větší údržba, jako je oprava trhlin anebo požárního těsnění. Celá rekonstrukce bude stát 150 milionů korun.

„Děláme vše proto, abychom tunel modernizovali. Chceme požádat o navýšení rychlosti na stokilometrovou rychlost, jak je to běžné v okolních evropských státech. To můžeme udělat v okamžiku, kdy máme technicky hotovo a máme technické přejímky nastávajících úprav,“ řekl mluvčí ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Jedním tubusem se bude jezdit do 7. září. Potom bude tunel na dva dny zcela uzavřený. Silničáři budou dělat bezpečnostní zkoušky všech nových technologií a zařízení, které tam právě instalují.

Od 9. září by měl být tunel Valík průjezdný bez omezení. Zatím se tam bude stále jezdit osmdesátkou. Jak už zmínil Jan Rýdl, ředitelství silnici a dálnic musí o navýšení povolené rychlosti požádat silniční správní úřad a policii. Podle něj se v tunelu Valík bude zvyšovat rychlost v listopadu.

Po dokončení rekonstrukce budou silničáři rok sledovat, jak se zvýšení rychlosti projevilo na provozu a na samotném tunelu. Až pak se budou případně na vyšší rychlost upravovat další tunely, kterých je na českých dálnicích devět.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio