Turecká káva nesmí projít varem. Podává se bez mléka a chutná úplně jinak než náš „český turek“

20. listopad 2022 07:44

„Pokud byste si do kávy přidali mléko, v Turecku by se na vás dívali divně. Mléko zkrátka do kávy nepatří,“ vysvětluje východočeška Kateřina Algan, jejíž muž je z Turecka. Káva chutná úplně jinak, než jak jsme zvyklí u našeho „českého turka“, se kterým nemá vůbec nic společného. 

Odlišná je příprava, servírování, chuť i vůně. Káva se připravuje v tzv. džezvě.

Dá se do ní najedou káva, voda, případně i cukr a těsně před tím než vše začne vřít, nápoj se servíruje. I s jemným logrem, který po vypití zůstává na dně šálku. Některé ženy v Turecku pak z kávové sedliny věští i budoucnost.

Poslechněte si reportáž Pavly Kindernayové!

Spustit audio

Související