Turistická sezona v Českém Krumlově nekončí. Město hostí po celý podzim mnoho akcí

9. září 2021 12:37

Prohlídky památek, Svatováclavské slavnosti, festival vína i premiéra barokní opery. Český Krumlov připravil na září a říjen spoustu velkých akcí. Už tento víkend zavedou Dny evropského dědictví zájemce třeba do obnovené barokní mincovny na zámku.

„Baroko a skvosty baroka budou tématem památek. Hlavně chceme představit zrekonstruovanou mincovnu, po dlouhé době se podíváme do krásného prostředí Kvítkova dvora nebo nabídneme komentované prohlídky barokní zámecké zahrady,“ zve nezávislý místostarosta Českého Krumlova Ivo Janoušek na víkendové Dny evropského dědictví.

O týden později začne na zámku Festival barokních umění. „Každý rok přináší novou operu. Letos to nebude všechno, protože festival dále rozezní klášterní kostel, jízdárnu nebo sloupový sál studijního centra,“ dodává Ivo Janoušek.

Jedním z vrcholů podzimu bývají ve městě na seznamu UNESCO Svatováclavské slavnosti na konci září. Vrací se po dvou letech, loni se kvůli pandemii koronaviru neuskutečnily. „Tradiční součástí je mezinárodní folklorní festival a potom je program velice rozmanitý, například tři místní kapely, Kapka, Chlapi v sobě a Lakomá Barka, oslaví výročí,“ popisuje hlavní organizátor slavností Jan Vozábal.

Čtěte také

Program obsadí celé město. V klášterní zahradě bude degustace vín, v interaktivní expozici zase tvořivý workshop pro děti. Poslední zářijovou sobotu se odehraje na náměstí Svornosti i tradiční setkání Václavů a Václavek a muzeum připravuje den lovců mamutů v Dobrkovické jeskyni. Na slavnosti dorazí zhruba osm tisíc lidí.

Podle místostarosty Martina Háka koronavirus výrazně proměnil i samotnou podobu kulturního podzimu v Krumlově. „Začínáme si velmi uvědomovat, že turistická sezóna musí mít pokračování i na podzim. Český Krumlov sází na klienta, který třeba čeká na babí léto nebo během léta navštívil jiné destinace,“ uvažuje.

V říjnu čeká zájemce také Festival vína, koncerty Dana Bárty a Nezmarů, ale i Krumlovský vodácký maraton.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související