Turnovského umělce Karla Hajna připomíná Malé divadlo

18. březen 2019 11:43

Liberecké Malé divadlo připomíná dílo turnovského umělce Karla Hajna. Jeho dřevěné sochy jsou na nové výstavě ve společnosti fotografií a obrazů, které vytvořila jeho žena Hana.

Sdružení Artefaktum společně s libereckým Divadlem F. X. Šaldy připravilo výstavu výtvarníků Hany a Karla Hajnových z Turnova. Hana Hajnová má ve foyer své fotografie, kresby, malby i plstěné obrazy. „Je to měkký a teplý způsob vyjádření, vlna je materiál, ke kterému mám vřelý vztah, tak jsem ráda, že tu můžu ukázat i něco jiného, co ostatní výtvarníci nedělají,“ popisuje umělkyně, která představuje i díla svého zesnulého manžela. Ten i přes své původně technické vzdělání propadl kouzlu dřeva. A propracoval se od drobných šperků a sošek až k monumentálním plastikám.

Tvorba Hany a Karla Hajnových bude v Malém divadle v Liberci k vidění až do 10. dubna

„Karel Hajn byl jedním ze spoluautorů Sochání na Dlaskově statku u Turnova, kde se tvoří monumentální díla. Jeho plastiky najdete třeba v liberecké zoo nebo v Lázních Libverda,“ popisuje Zdeněk Santner ze sdružení Artefaktum.

Karel Hajn zemřel v roce 2015 v nedožitých třiasedmdesáti letech. „Manžel měl vnitřní potřebu umělecky se vyjadřovat. Ještě teď mám zásoby dřeva, které chtěl zpracovat,“ dodává Hana Hajnová.

Hana Hajnová drží vruce hůl, kteru pro ni s láskou vyřezal její manžel

Tvorba Hany a Karla Hajnových bude v Malém divadle v Liberci k vidění až do 10. dubna.

Václav Helšus a Hana Hajnová ve foyer Malého divadla
autor: Lucie Fürstová