Týden očima Petra Schwarze: Války proti rozumu

13. srpen 2022

Volby do Poslanecké sněmovny by podle průzkumu agentury Median nyní vyhrálo hnutí ANO s třiceti procenty hlasů, pro druhou ODS by hlasovalo 15,5 procenta voličů, třetí SPD 12 a půl a Piráty 10 a půl procenta, STAN, ČSSD, TOP 09  a KDU-ČSL se v preferencích pohybují kolem pětiprocentní hranice vstupu do dolní komory parlamentu.

Politická kultura v zemi pláče i po konci vlády hnutí ANO, hlavně hnutí STAN stále nemůže odolat nutkání zpochybňovat svou důvěryhodnost.

Šéf STANu a ministr vnitra Rakušan si stojí za svým jmenováním Petra Mlejnka do čela civilní rozvědky přesto, že podle zjištění serveru Seznam Zprávy udržoval Mlejnek nejméně 10 let kontakty s někdejším bílým koněm proslulého mafiána Krejčíře Redlem, obviněným v kauze Dozimetr, a měl i další podezřelé kontakty.

Čtěte také

Podle Rakušana ovšem Mlejnkovy vztahy s léta úředně nesvéprávným Redlem byly pracovní a důležité je, že Mlejnek má prověrku na stupeň tajné, je Národním bezpečnostním úřadem prověřován na stupeň přísně tajné, a teprve pokud touto prověrkou neprojde, bude to důvod k jeho odvolání, zatím to prý je „hon na čarodějnice“.

Jenže pokud by Mlejnek prověrkou neprošel, znamenalo by to, že v čele rozvědky nějakou dobu stál člověk, který tam vůbec neměl být, který je pro stát rizikem, a to je velký hazard. Nebo už vážně „nejsou lidi“?

Pražské vrchní státní zastupitelství si vyžádalo spis k takzvané reklamní větvi kauzy Čapí hnízdo a prověří, jestli je v pořádku, že policie s dozorujícím žalobcem tento případ odložili – to samo o sobě, stejně jako uváděné důvody tohoto odložení, vzbudilo značný údiv, protože indicie silně naznačovaly, že původní podezření německých úřadů na daňový únik nějaké základy má.

Podezření na jiný daňový únik, a také na praní špinavých peněz, začala předběžně vyšetřovat i francouzská finanční prokuratura, tentokrát v souvislosti s Babišovým nákupem domů na Riviéře.

Nevzdávejte se

Na ruskou armádou obsazeném území jihovýchodní Ukrajiny roste podle agentury AP odpor místních obyvatel proti okupantům. Mohl by být i za náhle zřícenými stožáry vedení vysokého napětí, kterým chtělo Rusko přivádět na rovněž okupovaný Krym energii z obsazené Záporožské jaderné elektrárny. Ta byla v posledních dnech pod palbou hrozící vyvolat jadernou katastrofu, z tohoto hazardu se Rusko s Ukrajinou obviňují navzájem.

Čtěte také

Generální tajemník OSN Guterres navrhl vytvořit kolem elektrárny demilitarizovanou zónu, to ale Kreml odmítá. Sabotáž je také jednou z uvažovaných možností, jak byla zničena ruská letecká základna na Krymu včetně asi desítky letadel, ukrajinskou armádu totiž Rusové neobviňují a ta se k této akci nehlásí.    

Čína nabídla Tchaj-wanu, ať se s ní sjednotí po dobrém, v podstatě podle hongkongského modelu – vzhledem k tomu, jak to právě v Hongkongu rychle dopadlo, to ale není pro Tchajwance zrovna lákavá nabídka, i když ji Peking ještě okořenil hrozbou síly.

Americký Kongres schválil uvolnění obřího balíku 280 miliard dolarů na podporu výzkumu a výroby čipů.

Na přednášce v městečku Chautauqua ve státu New York pobodal útočník nožem spisovatele Salmana Rushdieho, nad kterým kvůli románu Satanské verše už před 33 lety vynesl tehdejší íránský duchovní vůdce Chomejní rozsudek smrti a polooficiální íránská nadace vypsala za zavraždění spisovatele odměnu, která nyní dosahuje téměř 4 milionů dolarů.

V Libanonu přepadl zoufalý muž banku, aby si mohl vybrat část svých úspor.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Po třiadvaceti letech a 120 soudních stáních se dočkal indický právník výhry v procesu o v přepočtu šest korun za předraženou jízdenku. „Člověk se nemusí vzdát jen proto, že boj vypadá obtížně,“ uvedl po svém vítězství. Ať máme jeho slova na paměti, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Související