Týden očima Petra Schwarze: Život a smrt v Rusku, agrobaron, traktory a nástrahy osudu

17. únor 2024

Podle oznámení ruských úřadů zemřel v sibiřském vězeňském táboře v pouhých 47 letech Alexej Navalnyj, nejpopulárnější osobnost protiputinovské opozice. Navalnyj strávil ve vězení poslední tři roky, z toho dvě třetiny na samotce, kam se dostal celkem sedmadvacetkrát. 

Vypočítávat, s jakými všemi pozoruhodnými rozsudky ho ruské soudy do kriminálu posílaly, ani nemá cenu, naposledy dostal před půl rokem 19 let za extremismus, což je slovo v současné ruštině označující vyjádřený nesouhlas s oficiální politikou „věrchušky“.

Čtěte také

Ještě ve čtvrtek Navalnyj žertoval při jednom ze svých dalších soudů, o den později se mu prý náhle udělalo špatně. V roce 2020 Navalnyj s velkým štěstím přežil otravu novičokem, jedem z ruských vojenských laboratoří, a poté, co ho němečtí lékaři vyléčili, vrátil se do Ruska, i když věděl, že bude zatčen.

To se také obratem stalo, od té doby z kriminálu nevylezl. Navalného smrt je nyní dalším z už dlouhé řady podivných náhlých úmrtí či rovnou prokázaných brutálních vražd těch, kteří se ruskému režimu postavili. V ruských městech i přes varování úřadů a dohled policie lidé nosili květiny k památníkům obětí politických represí, v Praze přišli ruští emigranti i další lidé zapálit svíčky a protestovat k ruskému zastupitelskému úřadu.

Ať umíme ústrky osudu řešit s rozvahou

Čtěte také

Pražský magistrát vyzval obyvatele hlavního města, aby v pondělí nechali doma auta a nejlépe i sebe, a nechodili do centra – bude se tam totiž konat protest části zemědělců, za kterou mluví agrobaron Jandejsek, bývalý šéf Agrární komory. Už za časného rána mají k ministerstvu zemědělství dorazit podle Jandejska stovky traktorů a zemědělských strojů, možná až tisíc, což by dopravu v Praze dokázalo paralyzovat.

Protest spolupořádá Asociace nezávislých odborů, největší odborová organizace, Českomoravská komora odborových svazů se od něj naopak distancuje, nepodporuje ho ani Agrární komora a už vůbec ne Asociace soukromých zemědělců, tedy zemědělci malí.

Jedním z důvodů protestu je totiž nesouhlas s dotační politikou současné vlády, která je na rozdíl od politiky vlády jiného agrobarona Babiše štědřejší k menším zemědělcům na úkor velkých podniků.

Čtěte také

Dalším požadavkem protestujících je, aby Česko odstoupilo od Green Dealu, ekologické dohody všech evropských zemí. Přestože vůdci protestujících ujišťují, že nejsou členy žádné politické strany a nekandidují ve volbách, určitě nepřekvapí, že třeba Jandejsek v minulé volební kampani dával najevo přízeň Okamurově SPD.

Nepřekvapilo také, že sněm hnutí ANO znovu zvolil předsedou hnutí expremiéra Babiše a spolu s ním dal znovu důvěru i celému užšímu vedení ANO, které jen doplnil poslanec Králíček.

A také ne, že i podle nejnovějšího průzkumu by hnutí ANO jasně vyhrálo sněmovní volby. Určitým překvapením ale mohlo být, že Městský soud v Praze po nečekaně krátkém jednání už podruhé nepravomocně zprostil Babiše a jeho někdejší poradkyni Nagyovou obvinění v kauze Čapí hnízdo.

Čtěte také

A dalším, že podle statistického úřadu meziroční inflace v lednu poklesla na 2,3 procenta, což podle premiéra Fialy znamená dobrou a radostnou zprávu a to, že je konec zdražování, stresu a nejistoty z budoucnosti. Dobrá zpráva to sice je, ale na fanfáry času ještě dost.

Maďarská prezidentka Nováková oznámila odchod z funkce kvůli skandálu kolem milosti pro zástupce ředitele dětského domova, který kryl sexuální zneužívání dětí ředitelem domova. Jejího nástupce bude volit parlament, v němž má dominantní postavení Orbánův Fidesz, a jedním z hlavních favoritů je tak předseda parlamentu a spoluzakladatel Fideszu Kövér, podle jehož dřívějších slov nemělo být Česko se Slovenskem kvůli Benešovým dekretům přijato do Evropské unie.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Řecký parlament schválil na návrh vlády konzervativců manželství pro všechny. Osmé největší město v Indii, Puné, terorizují ohromné záplavy moskytů, jejichž hejna vytvářejí nad domy ohromné sloupy podobné tornádům.

Krizové centrum německých drah poslalo policii k vlaku končícímu svou jízdu v Cáchách poté, co několikrát dostalo z vlaku krizový signál. Policie ale zjistila, že tlačítko opakovaně tiskl šestadvacetiletý muž rozrušený příliš pozdním zjištěním, že na toaletě není doplněn papír. Ať umíme ústrky osudu řešit s větší rozvahou, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio