Týden po výbuchu domu v Olšanech u Prostějova. Co nyní řeší obyvatelé poškozených nemovitostí?

26. červenec 2022

Obyvatelé Olšan u Prostějova řeší od minulého pondělí následky exploze v jednom z rodinných domů v řadové zástavbě. Výbuch plynu, při kterém zemřel obyvatel domu, poškodil i okolní budovy. Jaká je v obci situace nyní, prozradil nezávislý starosta Milan Elfmark.

Exploze poškodila u řady domů okna, dveře nebo střechy. Jak obyvatelé Olšan pokračují s odstraňováním škod?
Zabezpečili jsme nemovitosti ihned po té tragické události. V současné době daní obyvatelé jednají s pojišťovnami o úhradě nákladů na opravy.

Čtěte také

Dva z domů byly poškozeny i staticky, je nutná jejich demolice?
U jednoho domu to bude pravděpodobně nevyhnutelné. Ta nemovitost byla už v minulosti částečně poškozena. A u toho druhého se zatím ještě neví. Rozhodně bude potřeba vystavět nová štítová zeď... A dál podle toho, jak rozhodne statik.

Jak je to s mimořádnou dávku okamžité pomoci? Máte informace, jestli toho někdo z obyvatel využije? Obrací se na vás lidé s nějakými dotazy?
S Úřadem práce jsme zprostředkovali jednání ohledně jednorázové mimořádné dávky. Jaká je současná situace, nevím. Samozřejmě ještě čekáme na zprávy, které jsou potřeba doložit k jednotlivým žádostem, ať už je to zpráva od hasičů nebo od statika. Budeme moudřejší až po těchto oficiálních zprávách.

Spustit audio

Související