Tygr ussurijský je třetí největší suchozemskou šelmou světa

30. říjen 2023
Mezi námi zvířaty

Mezi návštěvníky nejoblíbenější zvířata plzeňské zoologické zahrady patří bezesporu kočkovité šelmy. Jednou z nich je i tygr ussurijský.

Karel Kuneš z plzeňské zoo

Tygr ussurijský je největším tygrem vůbec, a třetí největší suchozemskou šelmou světa. Před ním už je jen lední medvěd a medvěd hnědý. Je znám také třeba pod názvem tygr amurský a pochází z východu Ruska. Dnes je kriticky ohroženým druhem.

„Každý si asi řekne, že tygr v přírodě půjde lehce vidět, jelikož jde o oranžově zbarvené zvíře s černými pruhy. Opak je ale pravdou, tygr má perfektní maskování a kdyby chtěl, umí si lehnout a schovat se tak dokonale, že ani já toho tygra ve výběhu nespatřím,“ uvedl chovatel velkých šelem v plzeňské zoo Karel Kuneš.

Tygr je samotář. Pouze v období říje si hledá partnerku, či partnera ke spáření. „Jejich teritorium bývá rozlehlé, samice toto teritorium mívá velké například okolo 400 km2, ale samec si ji vždy najde,“ řekl Kuneš, který pokračoval: „Tygr není příliš úspěšný lovec a musí šetřit svoji energii. V jeho domovině dosahuje teplota mnohdy mínus 40 stupňů Celsia, čili energii skutečně potřebuje. Kolikrát ani nic neuloví a dokáže strádat až 14 dní bez jídla.“

A jak je to s tvrzením, že tygr je lidožrout a zabiják? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio