U pardubického nádraží se přemnožili potkani. Správa železnic chystá deratizaci

13. duben 2023

U budovy pardubického vlakového nádraží se přemnožili potkani. Upozornili na to místní lidé, na sociálních sítích se dokonce objevilo video, na kterém byly vidět desítky pobíhajících hlodavců. Situaci řešil i odbor životního prostřední pardubické radnice. Úředníci vyzvali Správu železnic, aby urychleně zahájila deratizaci místa.

„Vracela jsem se ze služební cesty a na hlavním nádraží mě u bývalé restaurace zaujali potkani. Trochu jsem se bála vůbec dojít na zastávku a říkala jsem si, jestli by s tím město nemělo něco dělat,“ říká paní Veronika z Pardubic. Stejný názor vyjádřili i další lidé, jenže v tomto případě není radnice ta, která by měla deratizaci provést.

Nedokončená deratizace

„Už na podzim loňského roku jsme měli upozornění občanů na zvýšený výskyt potkanů před nádražím. Řešili jsme to s naší deratizační firmou,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí Miroslav Míča.

V té době probíhala pravidelná kompletní deratizace města, radnice proto informovala Správu železnic, že prvotní návnady položila odborná firma, další ochrana lidí před hlodavci už je na nich. „Když je provedeno první položení návnad, je potřeba, aby byly návnady kontrolovány, případně doplňovány, což se s největší pravděpodobností nestalo a situace se postupně zhoršovala,“ doplňuje Míča.

Nádražní hala v Pardubicích

Potkani se rádi shromažďují na místech, kde mají ideální podmínky, to znamená možnost úkrytu a dost potravy. U nádraží podle odboru životního prostředí lidé častěji odhazují odpadky a navíc při rekonstrukci nádražní budovy byly do těchto prostor přemístěny kontejnery na komunální odpad.

Popelnice v pohybu

Město proto vyzvalo Správu železnic, aby v deratizaci pokračovala. Mluvčí Jan Nevola potvrdil, že problém byly přemístěné kontejnery a že začínají situaci řešit. „Opakovaný pohyb hlodavců byl způsoben přesunem kontejnerů od prostoru před nádražní budovou. Právě kvůli předchozímu pohybu hlodavců po veřejných prostorech nádraží bylo o přesunu rozhodnuto.“

Podle Nevoly Správa železnic po dohodě s městem provede deratizaci veřejných prostor u budovy nádraží. „Samotná deratizace je v plánu od 18. do 21. dubna,“ dodal mluvčí.

Vzhledem k tomu, že pardubická radnice nechává dělat celkovou deratizaci města pravidelně každé dva roky, každý rok se ale firma zaměřuje na místa, kde se i přesto hlodavci objeví. Podle Miroslava Míči je stávající situace u nádraží spíš výjimka. „Samozřejmě jsou nahlášena ohniska potkanů a ta jsou řešena. Dobrá spolupráce byla například v podzimních měsících na Závodu Míru, v prostoru bývalého lihovaru, dokud potkani přebíhali na sídliště.“ Právě na sídlišti město provedlo deratizaci synchronizovaně se stavební firmou, která zase deratizovala své území.

Správa železnic chystá prohlídku místa 17. dubna, následně odborná firma položí nástrahy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.