Učitel a žák z Nového Bydžova jako mechanici na Dakaru. S projektem Motorsport ve škole do světa

18. leden 2023

Ze svého velkého, splněného snu v Saúdské Arábii se včera vrátili student a učitel Střední školy technické a řemeslné v Novém Bydžově. Oba totiž byli součástí slavného závodu Rallye Dakar, který v neděli dorazil do cíle. Filip Bajora spolu se svým učitelem Tomášem Hovorkou se jako plnohodnotní mechanici starali o závodní speciály týmu Czech Samurais.

Už jste se aklimatizovali? Včera jste přiletěli domů.
Filip Bajora: Ano, včera jsme přistáli, teploty jsou v podstatě stejné, zima jako zima. V Saúdské Arábii bylo docela chladno, o trošku tepleji tam měli, ale ne o moc.

Filipe, pro tebe to musela být ohromná věc dostat se na Dakar?
Filip Bajora: Je to tak. Obrovský zážitek, hlavně je nepředstavitelné, že jsem závod viděl z druhého úhlu pohledu. Ještě minulý rok jsem na to koukal v televizi, bylo to zajímavé. A teď jsem to viděl na vlastní oči, byl jsem toho vyloženě součástí. Mohl jsem si všechno projít, pokecat se slavnými řidiči. Suprový zážitek.

Vrátil jsem se do školy, kde jsem se vyučil. A začal provozovat projekt Motorsport ve škole. Abych žákům zpříjemnil praktickou výuku.
Tomáš Hovorka, učitel Střední školy technické a řemeslné v Novém Bydžově

Pane učiteli, jaké vy máte zážitky?
Tomáš Hovorka: Vzhledem k tomu, že se v motorsportu pohybuji už dlouho a projel jsem v podstatě celý svět, tak tohle byla další kapitola, kterou jsem ještě neabsolvoval. Samozřejmě jsou to trošku jiné závody, dálková rallye, takže jsem zjistil spoustu dalších věcí. Jak jsou ty závody odlišné, je to trošičku jiný režim, ale zase spousta věcí tam byla hodně podobných tomu, co jsem už zažil.

Čtěte také

Jak dlouho jste působil v týmu Škody Motorsport?
Tomáš Hovorka: Přes 11 let jsem působil v týmu Škoda Motorsport, kde jsem chystal auta třeba pro Honzu Kopeckého, který s nimi získal i tituly mistrů světa ve WRC2. Dělal jsem šéfmechanika a objel jsem s nimi opravdu celý svět.

Úžasná kariéra. A potom jste se vrátil zpátky domů?
Tomáš Hovorka: V podstatě jsem se vrátil zpátky do školy, kde jsem se vyučil, udělal maturitu a nějakou chvíli dokonce i pracoval. Vrátil jsem se tam zpátky a začal provozovat projekt Motorsport ve škole.

Takže chcete kluky, své žáky, přitáhnout k tomuto krásnému sportu?
Tomáš Hovorka: Určitě. Je to podle mě způsob, jak jim zpříjemnit a trošku ozvláštnit praktické vyučování. Tady se dostanou k nestandardním věcem a určitě pro ně moc zajímavým.

Minulý rok by mě nenapadlo, že se kouknu na Dakar. Rád bych se viděl v motorsportu, pan učitel mě inspiroval svým životním příběhem.

Filip Bajora, student Střední školy technické a řemeslné v Novém Bydžově

Filip se vyučil automechanikem, udělal maturitu a teď pokračuje jako autoelektrikář. O motory se zajímáte odmalička?
Filip Bajora: V podstatě jako každý malý kluk jsem si hrál s autíčky, pak jsem trošku vyrostl a už začaly motorky a první auta. Jednou k tomu člověk čuchne a pak už ho to prostě začne bavit a zajímá se. O ten zájem jde asi především.

Čtěte také

Je Filip zapálený student?
Tomáš Hovorka: Samozřejmě. Kdyby nebyl, tak jsme si ho nevybrali pro tento projekt.

Jak jste se vlastně dostali z Nového Bydžova na Dakar?
Tomáš Hovorka: V podstatě je to právě navázání projektu Motorsport ve škole. Zjistil jsem, že se člověk z blízkého okolí Nového Bydžova, Ondra Martinec, který jel s Toyotou v našem týmu, chystá na Dakar. A jelikož kategorie Classic je, řekněme, pro hobby jezdce, i když to stojí samozřejmě značné finanční prostředky, tak mě napadlo ho oslovit, jestli se nechce přidat k našemu projektu Motorsport ve škole. Že bychom mu poskytli zázemí pro přípravu na Dakar. A následně jsme vymysleli projekt Mechanic Academy, kde jsme umožnili jednomu studentovi zúčastnit se závodu přímo v Saúdské Arábii.

A vybrali jste Filipa.
Tomáš Hovorka: Proběhl samozřejmě nějaký vnitřní školní výběr a vzhledem k tomu, že Filip měl za sebou již nějaké zkušenosti z projektu Tatra do škol, kde vyhrál soutěž ve výměně kol a komponent, tak jsme věděli, že dokáže pracovat, a že to bude pravý člověk pro Dakar v Saudské Arábii.

Čtěte také

Jak dlouho jste tam vůbec byli?
Tomáš Hovorka: 27. prosince jsme odlétali a přiletěli jsme včera. To znamená 3 týdny.

A co bylo přesně vaším úkolem? Byli jste jako automechanici někde v depu?
Filip Bajora: Přesně tak. Kdybych měl popsat, jak vypadal náš celý den, tak ráno jsme vypravili auta, vstali dříve než všichni ostatní. Jednou to bylo v 5 ráno, jinak třeba v 6 nebo v 7. Připravili auta, umyli okna, jednou jsme je dokonce museli škrábat. Padla rosa a přes noc to zmrzlo. Bylo to zajímavé, protože v poušti to nikdo nečekal.

Přes den bylo kolik stupňů?
Filip Bajora: Jak kde. Když pršelo, tak bylo třeba i jen 10 stupňů. A pak třeba až po 30 stupňů. V severní části Saúdské Arábie, kde jsou hory, bylo chladněji, když jsme pak byli dole na jihu, tam jsme už chodili jen v tričku, bylo 25 až 30 stupňů ve stínu.

Filip zmínil, že také pršelo. Pořádný liják poznamenal dakarskou rallye, pěkně vás to vyplavilo.
Tomáš Hovorka: Podle nějakých statistik tam mají napršet asi jen 2 milimetry srážek za rok. A tohle se tam událo asi tak během půlhodiny několikrát během celého Dakaru. Počasí bylo opravdu docela extrémní, výkyvy teplot, neustálé lijáky, které přicházely velmi rychle. A když v poušti zaprší, tak déšť přes písek neproniká dolů, voda vytváří velká jezera, v podstatě povrchové řeky, které za pár hodin odtečou. To znamená, všechny silnice jsou pod vodou a vznikají velké problémy v dopravě.

Čtěte také

Viděli jsme ale, že v takových případech si jezdci pomáhali.
Tomáš Hovorka: Říká se tomu dakarský duch. Ten funguje od začátku soutěže, v celé její historii. Vzhledem k tomu, že závodníci jsou kolikrát v poušti odkázáni v podstatě jen sami na sebe nebo na pomoc těch, kteří zrovna jedou okolo. To opravdu funguje. A nejen na závodní trati, ale samozřejmě i v depu. Krásným příkladem toho je, když Filip pomáhal holandské posádce, která jela Dakar v třídě Classic bez jakékoliv asistence. Byl to manželský pár, který požádal Filipa o pomoc při opravě vozidla. Byla to celkem složitá oprava, ale Filip se toho bez problémů ujal a pomohl jim.

Filipe, kde se vidíte za nějakých 10 let? Co byste chtěl jednou v životě dělat?
Filip Bajora: To je těžká otázka. Minulý rok by mě absolutně nenapadlo, že bych se mohl kouknout na Dakar. Takže nemám tušení, kam se dostanu v dalších letech. Ale rád bych se viděl v nějakém motorsportu. Pan učitel mě inspiroval svým životním příběhem.

Našimi hosty dnes byli Filip Bajora, šikovný a nadaný student, a učitel Tomáš Hovorka. Oba skvělí automechanici. Ať se vám daří.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související