Učitelé Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace vystřídali žáky a pečou velikonoční dobroty

1. duben 2021 09:07

Objednávek na mazance, velikonoční beránky a pečivo je hodně. Jenže budoucí novopačtí pekaři a cukráři jsou stále na distanční výuce. Proto se do pečení a zdobení museli pustit učitelé a mistři odborného výcviku, pečivo zkrátka neměl kdo vyrobit. Po letech zkušeností a praxe jim to jde skvěle od ruky. 

Čtěte také

„Všechno by bylo obsazené, lidé by tu létali, mistrové by se držely za hlavu, chodily by stále s tužkami a počítaly by," popisuje pekařský mistr Rudolf Eliáš jak by to na dílnách vypadalo za běžné situace před Velikonocemi.

Jenže žáci jsou doma a objednávek je hodně. Proto se do pečení a zdobení pustili učitelé.

O tradiční mazance je prý každoročně velký zájem.
„Hlavně tam musí být dostatek cukru, tuku a vajec. Pořádně vymíchané a nakynuté těsto. A krásně vše posypané mandlemi, ne nějakou náhražkou."

Kromě velikonočních beránků se tu teď pečou také kuřátka.

„Tady máme bílkový krém, nabereme ho do sáčku a budeme stříkat kuřátka," říká Alena Šulcová, která vyndává bílou hmotu z velké nádoby.
„Musí se s tím pracovat rychle. Ta hmota je lehoučká a když se rychle nezpracuje, tak potom řídne a stává se nekvalitní."

Čtěte také

Proto je zapotřebí hmotu neustále šlehat.

Ve vedlejší místnosti už učitelky kuřátka potahují cukrářskou polevou.
„Vzhledem k tomu, jak jsou naše kolegyně z vedlejší dílny rychlé, tak si myslím, že to budeme mít za chvilku hotové," usmívá se nad pracovním tempem Eliška Hebká.

Bez žáků je to tu podle ní sice méně hlučné, ale zase smutné.
„Výrobu teď momentálně děláme sami. Normálně bychom samozřejmě pracovali se studenty, ale doba je prostě taková, jaké je."

Mistrové Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace mají plánu udělat celkem 800 velikonočních kuřátek a také sváteční pečivo.

Spustit audio

Související