Uhrančivá hudba Angela Badalamentiho – Městečko Twin Peaks, Modrý samet a Zběsilost v srdci

7. březen 2023

Až v relativně pozdním věku se dočkal úspěchu, uznání a velkých příležitostí americký skladatel a aranžér italského původu Angelo Badalamenti, jenž v prosinci roku 2022 došel do konce svého života ve věku 85 let. Proslavil se jako tvůrce pro filmy režiséra Davida Lynche, ale jeho hudební filmografie je jistě bohatší.

Angelo Daniel Badalamenti pocházel z newyorského Brooklynu. Jeho otec přicestoval do Ameriky ze Sicílie. Od osmi let hrál Angelo na klavír a později vystudoval Manhattan School of Music, kde ke klavíru přidal ještě lesní roh a kompozici.

Nějaký čas se živil jako učitel hudby a pianista, ale už v 60. letech se zabýval tvorbou písniček a hudby. Autorsky spolupracoval třeba s významnými propagátory elektronické hudby, s dvojicí Perrey a Kingsley. Psal písničky pro slavné zpěvačky Ninu Simone nebo Shirley Bassey. Aranžoval pro Pet Shop Boys, Paula McCartneyho nebo Marianne Faithfull, pracoval též s Davidem Bowiem.

Ale jak bylo naznačeno, klíčové bylo Badalamentiho umělecké sblížení s výrazným filmařem Davidem Lynchem, které začalo v 80. letech slavným, děsivě krásným filmem Modrý samet. Angelo Badalamenti složil hudbu pro tuto bizarní detektivku, která začíná nálezem uříznutého lidského ucha a v níž zářil v roli šíleného gangstera Franka Dennis Hopper.

Čtěte také

Po dvou hudebních segmentech z filmu Modrý samet si můžete též poslechnout melodii Angela Badalamentiho z dalšího slavného filmu Davida Lynche Zběsilost v srdci z roku 1990, tedy jakési psycho-romantické road-movie naplněné sexem i násilím s Nicolasem Cagem a Laurou Dern v hlavních rolích.

Věhlasných titulů a příkladů spolupráce s Davidem Lynchem, kterou Badalamenti nazval svým druhým manželstvím, je více – třeba Lost Highway, Příběh Alvina Straighta nebo kultovní seriál Městečko Twin Peaks, jemuž dala základní dějovou linku vražda středoškolské královny Laury Palmer, kterou vyšetřuje zvláštní agent FBI Dale Cooper ve výborném podání Kylea MacLachlana.

No, a podobně jako získal mimořádnou oblibu samotný mysteriózní seriál Městečko Twin Peaks, tak se to povedlo uhrančivé hudbě Angela Badalamentiho, za níž dostal Grammy a o kterou vás ve Vlídných tónech neochudíme.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související